В България вече има два мобилни оператора които предлагат на клиентите си 4G LTE интернет, като тенденцията е в близкото бъдеще и останалите да пуснат услугата. В световен мащаб обаче, това не е най-добрата мрежа която сме виждали. По време на визитата си в Китай в края на 2015г. Digital.bg има възможността да тества новата 5G мрежа, която за първи път се появи в Азия. Излишно е да ви казваме, че тя буквално лети, но докато иновацията дойде и до България, ще мине доста време.

 

Междувременно стана ясно, че технологичният гигант Qualcomm който често споменаваме във видео ревютата си, че стои зад процесорите на редица смартфони и таблети, представи съвсем ново телекомуникационно решение. То се казва 4.5G LTE Advanced Pro и представлява едно междинно ниво между 4G и 5G.

 

 

Ето и какви са 10-те ключови особености които Qualcomm изтъкнаха по време на премиерата на 4.5G LTE Advanced Pro пред fudZilla:

 

- Възможност да се добави висока скорост за пренос на данни обединявайки лицензирани и нелицензирани спектърни честоти.

- Използва Carrier Aggregation за LTE Advanced Pro който позволява поддръжката едновременно на до 32 оператора, увеличавайки свойствата на пропускливост на мрежата. По този начин мрежовият трафик ще се разпредели между споменатите вече лицензирани и нелицензирани оператори, което ще увеличи качеството на услугата която използват потребителите.

 

 

-Използвайки настоящите честоти и кули, намалява забавянето с десет пъти , спрямо LTE Advanced. Qualcomm споделят цифри от рода на 70 микросекунди, спрямо досегашната 1 милисекунда при предаване на 14 OFDM символи.

-Повишаване на гъвкавостта на трафика чрез преобразуването на ресурса на входящите линии за разтоварване на изходящите такива.

-Увеличаване на зоните на покритие, не чрез откриването на нови базови станции, а чрез добавянето на нови антени във вече съществуеащите.

 

 

-Повишаване на ефективността при работата на Internet of Thinks устройства. Това се получава чрез стесняване на диапазона между  1.4 MHz и 180 kGz.

-Скоростта за пренос на данни ще бъде толкова бърза и надеждна, че потребителите ще се откажат да изпшолзват кабелен, спътников или опричен (FTTN и FTTP) интернет за своите Smart джаджи, като телевизори например.

 

 

-Сканиране на всичко около вас, без да използвате GPS. Така по-лесно ще разбираме за интересни неща около нас, приближаващи приятели, промоции в магазини, без дори да сме свързани към Wi-Fi.

 

 

-LTE Emergency Safety System ви позволява без наличен Wi-Fi и GPS да разбирате за аварии, катаклизмо и т.н.

 

 

-Възможност за интегриране на LTE Advanced Pro в автомобили в близкото бъдеще при които скоростта за пренос на данни надвишава 1 Gbit/s. При тях е предвидено колите да общуват безжично помежду си и с устройствата на пешеходците. Това е много интересно приложение което Digital.bg ще разгледа подробно в отделна статия.

 

 

Представете си до каква степен ще намалеят пътно транспортните произшествие, ако автомобилите спират сами пред пешеходците и по интуитивен начин предвиждат движението им по платното. Своите коментари по темата можете да оставите в Disqus формата за контакти по-долу.