Chrome е популярният браузър на Google, който се използва от огромен брой хора по целия свят. Въпреки това той все още има някои малко познати възможности. Computerworld ни запознават с четири скрити функции на Chrome, които трябва да знаем. Това са напълно завършени функции, които могат да се използват от всеки потребител с инсталирана актуална версия на Chrome.

 

Създаване на персонализирани линкове

Това са т.нар. анкери. Потребителите могат да създават линк до конкретна секция в текста на избрана от тях страница. Може да се активира много лесно – просто маркирате текста и кликвате десен бутон на мишката и избирате опцията Copy link to highlight или Copy link to text (името ще варира според платформата). Това ще копира директен линк до текста, който може да споделяте чрез CTRL+V или десен бутон на мишката > Paste.

 

 

В Android функцията е още по-лесна. Отново маркирате текста и натискате бутона Share от появилото се меню. Избирате Link to highlight и готово.

Ако функцията липсва, напишете chorme:flags в полето за адреси и въведете highlight в търсачката. Активирайте опциите  Copy link to text (за компютър) или Chrome Share text highlights (за Android).

 

Преглед на страниците без отваряне

Когато разглеждаме резултатите от търсене например, искаме да погледнем набързо дали даден линк е към страница, която отговаря на желанията ни или не. Вместо да ги отваряме, има опция за бързо превю. За Android това става чрез натискане и задържане на линка и избиране на опцията Preview page от появилото се меню. Ще се отвори малък прозорец, в който страницата ще бъде показана. Има и два бутона – за затваряне на превюто или пълното отваряне на страницата.

 

 

Бързо търсене в табовете

Това е функция само за версиите на Chrome за компютри. Чрез нея може бързо и лесно да търсите сред всички отворени табове и да превключвате към желания с няколко клипа. Нужно е да натиснете клавишната комбинация Ctrl-Shift-A. Ще се отвори меню, в което може да търсите в списък с всички отворени табове. Списъкът ще се променя според въведената ключова дума. Има възможност за директно отваряне на маркирания таб, както и за затварянето на ненужните. Освен това Google експериментира и с добавянето на наскоро затворени табове в търсачката, което ще я направи още по-практична.

 

 

Персонализирани имена на прозорците

Ако работите с няколко отворени прозореца на Chrome, може да стане трудно да се помни кой с каква информация и сайтове е. Chrome във версията си за компютри предлага полезна опция – въвеждането на персонализирано име за отворените прозорци, което улеснява организирането на работния процес.

 

 

Функцията е налична при кликване с десен бутон на мишката върху най-горната част на прозореца на Chrome – в зоната между табовете и иконата с „плюс“ и останалите бутони. Ще видите опцията Name window – изберете я и може да кръстите активния в момента прозорец с име по свое желание. Така лесно може да организирате табовете по категории и прозорци.