Мобилните устройства лесно могат да се изгубят, да се повредят или да бъдат откраднати. В такива ситуации може да загубим всички данни, които сме съхранили в тях. Затова е добре винаги да имаме актуален бекъп на устройството. MakeUseOf ни показва 4 начина, чрез които това да стане лесно.

 

Google Photos

Смартфоните вече са и дигитални фотоапарати, в които хората държат хиляди снимки. В повечето случаи хората се ядосват именно за загубените снимки. Чрез приложение като Google Photos съхранението на всички снимки става много лесно. За целта трябва да се инсталира Google Photos на телефона, да се влезе с Google профил и да се отвори менюто от горния ляв ъгъл. След това се избират Настройки (Settings) > Резервно копие и синхронизация (Back up & Sync).

 

Има възможност да се избере дали снимките и клиповете да се синхронизират само по WiFi или винаги, включително и през мобилна връзка. А ако се инсталира и приложението Google Drive за компютър, тогава снимките автоматично ще се появяват и там веднага след синхронизация.

 

ROM Manager

Ако сте от феновете на Android, които инсталират много приложения, настройки и дори специална версия на операционната система, то тогава най-вероятно искате да запазите абсолютно всичко. Приложението ROM Manager позволява да да се направи бекъп на целия Android телефон. За целта обаче устройството трябва да е напълно отключено, т.е. с root достъп, за да може да се копира всичко. Нужна е и SD карта, на която да се направи копието. Приложението дава и възможност за копиране на архива на компютър.

 

Backup Your Mobile

Това е алтернатива на горното приложение, като не изисква root достъп. Въпреки това позволява да се направи бекъп на доста елементи. Сред тях са контакти, настройки на телефона, списък с приложенията, самите приложения, SMS-и, списък с разговорите. Информацията в приложенията и Точките за достъп обаче не могат да се копират без root достъп. Приложението предлага и връзка с услуга като Google Drive, Dropbox, OneDrive, Orange Cloud, където да съхрани бекъпа.

 

WiFi FTP Server

Понякога класическото си е най-добро. Така може да бъде и с това приложение. То създава класически FTP сървър с един клик с IP адрес в локална WiFi мрежа. До него може да се свържем чрез FTP приложение или директно пред Windows Explorer като следваме инструкциите на самото приложение. Това ни дава достъп до файловете в телефона, които можем да копираме и прехвърляме лесно от устройството на компютъра и обратно. Не е автоматизирана функция като останалите три идеи, но пък дава доста възможности и на практика може да елиминира нуждата от носене на USB кабел за свързване с компютър.


Още от Digital: Kак да направим резервно копие на съобщенията си във Viber за Android, iOS и Windows Phone