Някои хора гледат на Facebook като на конкурс за популярност. Наличието на повече приятели означава, че сме по-популярни от нашите колеги, нали? Е, може би преди е било точно така, но нещата вече се променят. От Make Use Of изтъкват 4 причини да започнем да трием приятели във Facebook. Ето кои са те:

 

1. Защото е вредно за здравето ви

С колко от приятелите си във Facebook реално си говорите, колко от тях може да наречете истински приятели? Според резултатите от проучване на  Оксфордския университет,  всеки потребител с около 150 приятели в социалната мрежа може да разчита реално само на четирима от тях за помощ в случай на проблем. В реалния живот важи същото правило – по-големият брой приятели не означава и повече хора, на които можем да разчитаме. Ако ви се е случвало подобно нещо, сигурно знаете, че осъзнаването на подобна истина често води до депресии. В тази връзка, учените са категорични, че има пряка зависимост между отделеното време за един приятел и здравината на връзката с него. И тъй като времето е винаги недостатъчно, поддържането на голям брой истински приятели е много трудно.

 

2. Защото загърбвате най-важните хора в живота си

Най-важните хора в живота ни са тези, които са до нас, а не сред контактите ни в социалните мрежи. Често, за да обърнем внимание на виртуалните си контакти обаче, ние  загърбваме и нараняваме онези, на които държим истински, и които държат на нас.

 

3. Защото застрашавате сигурността на личния си живот

Да, вярно е, че Facebook теоретично има много инструменти, които гарантират сигурността на снимките ни, публикациите и на личните ни данни, но много малко хора ги използват все още. Но дори и само приятелите ви да могат да виждат вашите данни, пак може да сте застрашени ако имате навика да не подбирате внимателно контактите си.

 

4. Защото много от приятелите ви са досадни

Логично е да искате да се отървете от хора, чиито мнения ви дразнят онлайн. Защо тогава да продължавате да си причинявате разочарования и раздразнения?

 

Вижте как да използваме видео вместо профилна снимка във Facebook