Ясен и контрастен преден план и замъглен фон: този сюрреалистичен вид на снимките ви се постига благодарение на ефекта боке. А благодарение на двойните камери на смартфоните вече можете да правите снимки с ефекта боке дори с телефона си.

 

Въпреки че качеството на изпълнение е спорно, смартфоните стават все по-добри при имитирането на техническите трикове и ефекти на DSLR фотоапаратите. И все пак, може да имате нужда от съветите на androidpit за това как да получите по-добри портретни снимки с боке режима на вашия смартфон.

Съвет 1: Правилно разстояние между обекта и фона

Разбира се, първото нещо, което трябва да направите, е да активирате функцията за фоново размазване или режима боке. Той може да се намери или директно на екрана на визьора на приложението ви за камера, или в менюто с настройки с различните опции за запис. Ако не откриете функция „bokeh“, тя може да е скрита под името „portrait mode“.

За да сте сигурни, че смартфонът ви може да различи фона от обекта, уверете се, че разстоянието между тях е поне два метра.

 

Съвет 2: Избягвайте прозрачните предмети

Има някои капани, които трябва да се избягват, най-вече причинени от прозрачни предмети като очила, прозорци, чаши. За съжаление, ефекта на размазване на фона не се прилага добре през стъкла. Най-добре е да не поставяте прозрачни предмети в непосредствена близост до обекта.

 

 

Друго голямо предизвикателство за режимите боке при много смартфони са линиите, които минават от преден план към фона. Тъй като много приложения за камери разграничават само няколко нива на дълбочина, те могат да бъдат размазани по разтърсващ начин. С истински оптичен ефект на боке, а не цифров, това не е проблем, но при смартфоните е.

 

Не на последно място, добре е да имате предвид, че някои смартфони, имат проблеми с фините детайли ако са пред цветен фон. Така например, ако снимате цвете, стъблото му може да се замъгли също. Ако сте наясно с особеностите на камерата на смартфона си, можете да бъдете много по-внимателни, докато снимате и значително да подобрите крайното качество на изображението.

Съвет 3: Изберете правилния фон

За да получите наистина зашеметяващ резултат, трябва да изберете правилния фон. В крайна сметка не си струва да използвате режима боке, ако зад обекта ви има сива стена, тъй като сивата стена е скучна, независимо дали е замъглена или не.

 


Фоновете със светлини са особено подходящи. Светлината, например, или осветените прозорци на отдалечените сгради се трансформират от замъгляването в красиви меки светлинни точки. Друг пример е слънцето, което грее през листата и клоните на едно дърво, което осигурява много малки акценти. Ако наистина се огледате наоколо, ще откриете много възможности да създадете страхотен ефект.

Съвет 4: Светлина и сенки

Опитайте се да намерите източници на мека светлина, които ще създадат меки сенки по обекта ви. Това ще го постави в благоприятна светлина, съвсем буквално. Добрите опции включват прозорец с непряка светлина или бяла стена, която отразява слънчевата светлина.  Позиционирайте обекта си, така че светлината да идва от около 45 градуса отстрани. Добре е да експериментирате малко и да сравните снимките.

 

Вижте как да правим снимки с боке ефект от смартфон с една камера