Google Photos е чудесно приложение за съхранение и организиране на снимки, като предлага множество полезни функции. Въпреки това обаче приложението не е идеално. В него има някои изненадващи пропуски. AndroidAuthority показва кои са те и защо е странно, че Google Photos не може тези неща.

 

Не можем да запазване на множество снимки в паметта на телефона

Смисълът на Google Photos е да съхраняваме снимките в облака. Но все пак, понякога искаме да изтеглим и запазим някои снимки и в паметта на телефона си. Ако е една – това е много лесно, но изобщо няма функция за едновременното изтегляне и запаметяване на няколко снимки едновременно.

 

Има два варианта, като алтернатива. Първият е да влезем в Google Photos през браузър на компютър и да изтеглим ZIP архив с желаните снимки. Вторият е... да изтеглим снимките една по една от мобилното приложение...

 

Не можем да променяме информацията към снимките

Google Photos разчита на допълнителна информация към снимките като EXIF данни, местоположение, дата и т.н., за да организира снимките в различни категории.

 

Мобилното приложение на Google Photos обаче не позволява да се редактира тази информация. Това може да стане през бразузър на компютър, но не и през приложението.

 

Не можем да премахваме човек от споделен фотоалбум

Има различни причини да не искаме даден човек повече да не вижда албумите, които сме споделили с него. Google Photos обаче не дава тази възможност. Когато споделяме албум с някого, практически му даваме линка към него и това няма как да бъде променено.

 

Има два алтернативни варианта:

Първият е да блокираме въпросния човек. Това обаче ще ограничи достъпа само при нормални условия. Ако човекът влезе в Инкогнито режима на Chrome например, отново ще има достъп до албума.

 

Вторият е да спрем споделянето на албума за всички. Така никой няма да има достъп дори и други хора, които преди са имали възможност да разглеждат снимките. Недостатък на тази опция е, че дори и след това да споделим албума отново само с тези хора, техните споделени снимки ще са изчезнали, както и всички коментари, които са били добавени.

 

Не може да видим кои снимки са качени в оригинален размер и кои са компресирани

Google Photos дава безплатно и неограничено място за качване на снимки и видео, но при едно условие – материалите се компресират и размерите на снимките се намаляват. Приложението дава възможност за запазване и на оригинала, но това ще се отчита като качен файл в Google Drive и ще влияе на наличното свободно пространство в него.

 

За съжаление, няма как да се провери в Google Photos кои снимки са с оригнално качество и съответно взимат пространство в Google Drive. Ако изберем опцията Recover Storage от Google Photos презз браузър, то тогава системата автоматично ще компресира всички оригинални файлове, но... няма да каже кои са били те.

 

Още от Digital: 7 полезни трика в Google Photos