Приложението на Google Maps се свързва най-вече с навигацията и картите, но то може много повече от това. Освен удобната информация за трафика, прецизните насоки и детайлните сателитни снимки, Google Maps има още какво да покаже, съобщава CNET. Ето няколко малко познати функции на приложението.

 

Колко големи са опашките в магазините

Когато отворим приложението, навигираме до даден магазин, заведение или дори институция, можем да натиснем на името ѝ на картата. Това ще отвори допълнителен екран, в който има повече информация за обекта, като адрес, снимки, работно време и т.н. За много от големите обекти има допълнителна секция, която показва колко е натоварено към дадения момент, както и типичната натовареност в различни часове.

 

Мигащата червена колона е информацията в реално време. Когато кликне върху нея, потребитеят получава допълнителна информация като „типична натовареност“, „по-малко натоварено от обичано“, „по-натоварено от обичайно“. Това помага на човек да преценява кога е най-удачното време да посети дадения обект и да спести време.

 

Менюта, снимки и ревюта

В същия този допълнителен екран, който показва профила на дадения обект, има много допълнителна информация. Когато става дума за ресторанти, тук може да се намерят менюта с ястия, ако ресторантът предлага такива. В някои случаи Google дори показва най-популярните ястия.

 

В този екран потребителят може да види снимки от обектите, както и отзиви от клиенти. Разбира се, не всички от тях може да са напълно коректни, но дават добра индикация за общите впечатления на хората от дадения ресторант и обект.

 

Работно време, адрес, телефон

Когато натиснем името на даден обект в Google Maps, ще видим и много допълнителна информация в различни секции. Сред тях е работното време, като натискане на стрелката до информацията за него ще даде подробни данни за работното време през цялата седмица, не само за дадения ден.

 

В този екран с данните на обекта има още телефонен номер, връзка до официалния сайт и адрес с пощенски код. Това прави лесно откриването на всякаква информация за контакт с дадения обект, без да се налага да се търси в Google.

 

Google Assistant за iPhone

Google Assistant официално няма вградена версия за iOS. Но може да се използва чрез Google Maps. За целта потребителят трябва да отвори Google Maps, да натисне бутона с трите хоризонтални линии и да избере Settings. От това трябва да избере Navigation > Access your Assistant with “OK Google”.

 

Това ще позволи на приложението да използва Google Assistant за повечето функции и възможности на Maps. Функцията е подобна на Hey Siri, като е добра алтернатива за почитателите на iOS, които искат Google Assistant, но не и да преминат на Android.

 

Още от Digital: Как да споделим местоположението си в Google Maps от смартфон или компютър