PDF форматът е всепризнат стандарт за обмен на документи. PDF Viewer на Google предлага прост и стандартен начин за отваряне на PDF файлове на Android устройство, но липсата на функции може да ви накара да търсите алтернатива.

 

За щастие варианти има, Adobe, Foxit, Gaaiho и други специализирани разработчици вече предлагат много подходящи приложения. Продължете да четете, за да научите кои са фаворитите на Tech Radar за най-добрите Android приложения за четене на PDF файлове.

1. Xodo PDF Reader

Xodo PDF Reader се отличава със своя набор от функции. Приложението не е само за четене на PDF файлове: можете също така да създавате нови PDF файлове чрез камерата на телефона, от изображения или Office документи. Можете да попълвате, запазвате и изпращате PDF формуляри или да маркирате текст и да добавяте ваши собствени пояснения. Възможно е дори да си сътрудничите с други хора чрез услугата на Xodo.

 

Xodo PDF Reader има интелигентна интеграция с Dropbox, Google Drive и OneDrive. Това не е просто осигуряване на лесен начин за импортиране на документи от облака: Xodo може също така автоматично да синхронизира вашите редакции с изходния файл, като гарантира, че винаги имате най-новата версия.

2. Foxit PDF Reader & Converter

Foxit PDF Reader & Converter е популярно PDF приложение с повече от един милион инсталирания, отчетени в Google Play, и рейтинг от 4,5. Има причина това да е така - PDF файловете се отварят бързо, можете да контролирате ориентацията на документа с лекота, можете да промените яркостта и да промените фона, за да направите документа удобен за четене.

 

Обработката на формуляри е основен плюс, с опции за попълване и запазване на формуляри, импортиране и експортиране на данните им и подаване на формуляри чрез HTTP, FTP и имейл. Въпреки че основната функционалност на Foxit е безплатна, няколко допълнителни функции са достъпни само ако се абонирате (конвертиране на PDF файлове, комбиниране на файлове, защита с парола, цифрови сертификати, поддръжка на OneDrive Business).

3. Adobe Acrobat Reader

Acrobat Reader не е най-мощното приложение в този списък, но има повече от достатъчно функции. Приложението е предназначено да работи с много други услуги и продукти на Adobe. Някои от тях са безплатни, получавате и 2GB място за съхранение в облака, когато си регистрирате акаунт в Adobe, и достъп до приложението Adobe Scan, което ви позволява да използвате вашето устройство като PDF скенер, да превърнете касови бележки, визитки и всичко останало в документи, в които може да търсите и редактирате.

4. ezPDF Reader

ezPDF Reader може да възпроизвежда аудио, анимирани GIF файлове, ZIP файлове и видео файлове, вградени в документа. Инструментът може да отваря ePub документи. Обработката на формулярите с EzPDF включва  поддръжка за управление на изчисленията във формулярите, попълване на формуляра, подписване и изпращане по имейл.


Разбира се, има всички стандартни функции за четене на PDF файлове, включително навигация с миниатюри, поддръжка на отметки, опции за увеличение, изрязване, завъртане и др. Има огромен брой функции за избор на текст. Избирате дума, фраза или абзац и можете да го копирате в клипборда, да потърсите в PDF файла или да проведете общо търсене в мрежата чрез Google, да изпратите текста на други приложения, да го прочетете на глас, да подчертаете текста, дори да проверите неговия правопис.

 

Вижте 5 безплатни програми за работа с PDF файлове