Често свързваме изкуствения интелект (AI) с умни асистенти като Siri, Alexa и Google Assistant. Но приложенията на тази технология не се изчерпват с тях. Изкуственият интелект намира приложение в различни области. Някои от тях – като сканиране на огромни масиви от данни – са доста конвенционални. Други варират от странни до любопитни.

 

От Android Pit са съставили списък с 4 от най-странните приложения на изкуствения интелект.

 

1. Може би си мислите, че вкусът и мирисът са от съществено значение за създаването на перфектната бира и следователно ще бъде работа, запазена само за хората? Това вече не е така. Английската компания IntelligentX Brewing Co. представи първата в света бира, приготвена с помощта на изкуствен интелект. Техният AI, във формата на чатбот, получава обратна връзка от клиентите. Той им задава въпроси относно предпочитанията им за вкус. След това ботът интерпретира информацията и я препраща на пивовари, които са хора и които имат за цел да доосъвършенстват рецептата.


През 2017 година, Carlsberg и Microsoft инвестираха милиони в проекта 'Beer Fingerprinting', който също използва машинно обучение, съчетано с високотехнологични сензори, които могат да разпознават фини нюанси и аромати. Това определено ни кара да се дали запитаме, дали след време повечето храни и напитки няма да бъдат персонализируеми с помощта на изкуствен интелект.

 

2. Компанията Botnik Studios използва ботове, които предварително анализирали текстовете в седемте книги от поредицата „Хари Потър“, а след това създали нова книга от поредицата. Резултатите са доста забавни и едва ли новата книга ще допадне на феновете, но това е само началото все пак. Това не е единствения опит за създаване на бестселър от машина. Алгоритми за машинно обучение вече са се опитвали да напишат романтични романи, сценарии за късометражни филми и дори реклами.

 

3. Чували ли сте за проекта Deep Dream Generator на един от инженерите на Google, Александър Мордвинцев? Неговата цел е "сътрудничество между хората и AI". На сайта Deep Dream Generator може да трансформирате всяка снимка в картина. Софтуерът може да трансформира всяко изображение в това което искате. Но това повдига въпроса, кой е истинския автор – човека, машината или и двете?

 

4. Опитвали ли сте се да отгатвате и тълкувате емоциите на хората около вас по лицата им? Emotion AI на Affectiva има за цел точно това. Компанията твърди, че нейният софтуер идентифицира „ключовите елементи на лицето - например ъглите на веждите, върха на носа, ъглите на устата“ и чрез алгоритми за дълбоко обучение се анализират и декодират израженията на лицето и съответните емоции.

 

За какво ще се използва тази технология? Едно от нестандартните приложения на AffItiva Automotive AI е интерпретиране на когнитивното състояние на водачите, за да спомогне за подобряване на пътната безопасност. По-тревожното обаче е, че инструментът може да бъде използван за пазарни проучвания. След рачитането на емоциите на хората, рекламодателите ще могат да си отговорят на въпроса какво харесва всеки един от нас и какво не. За целта на това проучване са нужни само интернет връзка и стандартна уеб камера.

 

Вижте 4 любопитни факта за смартфоните с изкуствен интелект