Ние всички обичаме да споделяме снимки – на семейството, на домашните любимци, на храната си. Може би споделяте тези снимки на Flickr, или може би дори в Instagram, Twitter и Facebook.

 

Но замисляте ли се колко информация предоставяте на другите, когато споделяте снимки онлайн? Знаете ли, че злонамерени лица дебнат жертвите си в цялото интернет пространство и с информацията, която извличат от вашите снимки могат да ви навредят?

 

Ето кои 4 неща, трябва да проверите, преди да качите снимките си в мрежата, според Make Use Of, за да гарантирате сигурността си.

Какво има на снимката

Снимките съдържат изобилие от информация, повечето от която може да се види само след няколко секунди. Разгледайте една обикновена снимка на ваш приятел или любим човек. Може да разберете дали той носи часовник, дали държи вестник, дали яде сандвич и т.н.

 

По часовника и дрехите му може да се прецени финансовото му състояние и дори да се види часа на заснемане на снимката, по вестника – какви са политческите му възгледи, дори и датата на заснемане на снимката, по храната – какви са навиците му и така нататък.

 

Индивидуално тези данни са напълно безполезни. Но може би в тази снимка има достатъчно неща, които да ви свържат с близък роднина, да разкрият местоположението ви, хората с които общувате и още много неща, за които може би не сте се замисляли. И всичко това може да се научи само от една снимка.

Кой е на снимката

Не е добре да качвате в интернет снимки на хора без тяхното съгласие. Те може да не искат всички да разбират детайли като например къде са били или с кого са били и вие трябва да се съобразите с това.

Къде е заснета снимката

За съжаление много е лесно да се установи къде е направена една снимка. Един пейзаж може да разкрие любимите ви дестинации. Освен това има и проблем за сигурността на дома ви, докато сте извън града. Ако публикувате поредица от подобни снимки, направени в рамките на няколко дена, казвате на всички, че вашият дом е празен.

EXIF данните

Снимките имат свои собствени тагове. Те са групирани като метаданни, известни като EXIF, и съдържат множество информация. Всичко от марката и модела на фотоапарата до ISO настройка, времето на експонацията, размера на блендата и др. се съхраняват като EXIF метаданни.

 

Записват се и други данни, като датата, на която е направена снимката, както и местоположението. Ако EXIF данните не се премахват от сайта, където споделяте, тази информация може лесно да бъде декодирана с помощта на инструмент като pic2map.

 

Ако споделяте вашите снимки онлайн, трябва да изтривате преди това EXIF данните. Много услуги изтриват EXIF метаданните – Facebook и Instagram правят това с всички снимки. Също така трябва да използвате услуга, която ви позволява да ограничите профила си до одобрени контакти. Отново Facebook и Instagram осигуряват това, както и Twitter.

 

Разумно е, обаче да премахвате ръчно EXIF данните, преди да ги качвате в мрежата или ги изпращате чрез услуга за съобщения като Snapchat.

 

Вижте три начина, по които смартфоните могат да ни следят