Би било глупаво да си мислим, четейки новините, че технологиите ще ни донесат само болка и раздор. Социалните медии са обвинени в разпространяването на измами, Airbnb прогонва дългогодишните жители на туристическите градове, а злобните видеоклипове имат силата да унищожат живота както на известни личности, така и на обикновените граждани.

 

Трябва да разбираме, че въздействието на технологиите, както и това на електричеството, до голяма степен зависи от това как човека ги използва. Те могат да направят много добро, но могат да имат и разрушителна сила. 

 

Реално технологиите не само обогатиха живота ни, но и много новатори и предприемачи се опитват да разработят методи, които да ни помогнат да решим някои от най-големите проблеми в света. В повечето случаи имат успех. От CNet споделят 4 начина, по които технологиите подобриха живота ни през последното десетилетие. Ако се замислите ще се сетите за още, идеята е не да сме изчерпателни, а да покажем, че монетата има две страни.

Бионични хора

Когато става дума за технологичния напредък не само в медицината, но и в редица други жизненоважни области, биотехниката, биониката и нанотехнологиите са сред най-често цитираните области, които постоянно се развиват. През последното десетилетие биониката търси решения на проблеми, тясно свързани с имплантологията и трансплантациите. Замяната на увредени или неправилно функциониращи органи и части от тялото постига все по-интригуващи резултати.

 

Ето един пример. По-ранните протези, изработени от метал, бяха твърде тежки за носене от деца и до голяма степен недостъпни (тъй като децата растат, крайниците се нуждаят от редовна подмяна). Но британската компания Open Bionics, основана през 2014 година, иска да промени всичко това.

 

Тя изгражда евтини протези  за деца и си партнира с Disney, за да накара децата да възприемат себе си като супергерои, а не като жертви. Компанията е спечелила множество награди и работи с Националната здравна служба на Обединеното кралство. Следващата стъпка в протезирането включва подобряване на обратната връзка, за да се даде на хората усещане за допир.

Грижа за безопасността на хората

Тъжната истина е, че  милиони хора по света, физически са малтретирани в домовете си. По някакъв начин технологиите са виновни за тази тъжна статистика. Шпионският софтуер, инсталиран на телефони и други устройства, може да се използва за проследяване на хората и тяхната активност.

 

От друга страна, технологията даде на хората нови инструменти за борба с насилниците. От една страна много по-лесно може да правим снимки и видеоклипове, да си водим бележки и дори да записваме аудио, а от друга страна вече има не малко дискретни приложения които насочват хората към ресурси и им дават съвети за това как да се грижат за своята безопасност.

Спасителна линия за бежанците

Друга група хора, за които свързаността се оказа все по-важна през последното десетилетие, са бежанците, принудени да бягат от домовете си заради конфликти и други опасности. През лятото на 2016 година. CNET докладваше подробно за начините, по които технологията помага на бежанците. Видяхме как хората се вкопчват в Wi-Fi мрежата в бежански лагер във Франция. Видяхме как технологията е от съществено значение за бежанците в Германия, които я използват за изучаване на езици; да намерят работа и жилище.

Реакция при бедствия

Може би ви се струва, че бедствията по света зачестиха много през последните години? Дали наистина е така или причината е, че днес сме много по-осведомени от преди трудно е да се каже със сигурност. Едно обаче е сигурно, светът никога не е бил по-единен в болката и страданието на другите.

 

Благодарение на технологиите, много по-бързо се организираме, за да помогнем на бедстващите. Освен това има приложения, които ни помагат да се ориентираме при почти всеки сценарий – при земетресение, наводнения и т.н. В някои бедстващи региони обаче стават недостъпни. Тук влизат в действие роботите, те търсят и спасяват оцелелите. Използват се дронове за доставка на най-необходимото на бедстващите.

 

Във Фукушима, Япония, претърпяла една от най-големите ядрени бедствия в света след земетресение през 2011 година, през годините са изпращани все по-здрави роботи, които се опитват да определят истинската степен на щетите и дали има надежда за възстановяване в бъдеще.

 

Вижте 8 бързо разрастващи се технологии, за които е добре да сме подготвени