За съжаление, интернет злодеите непрекъснато се опитват да стигнат до данните ни.Ако се притеснявате за сигурността си, първо трябва да проверите дали профилът ви не е бил компрометиран. След това ако се налага трябва да се защитите срещу нарушителя.

 

От Make Use Of са съставили списък с 4 стъпки, които гарантират сигурността на онлайн акаунтите ни. Тези услуги са безплатни, лесни за използване и няма да ви отнемат повече от 5 минути всяка.

1. Leaked Source: Проверете дали акаунта ви не е бил хакнат

Leaked Source е онлайн база данни на всички изтекли имейли, потребителски имена, пароли, адреси и друга поверителна информация за вход до онлайн услугите. Отидете на сайта, потърсете с имейл адреса си, потребителското име, вашето име, телефонен номер или IP адрес, за да разберете дали хакерите имат вашите данни.

 

2. Lastpass Security Challenge (Chrome, Firefox, Safari, Opera): Актуализиране и сигурни пароли

Lastpass Security Challenge ви помага да създавате силни пароли, за да подобрите вашата сигурност. За целта обаче ще трябва да използвате LastPass, фантастичен мениджър на пароли, като разширение на любимия ви браузър. Отидете в Menu > More Options > Security Challenge, за да започнете.

 

Има четири основни стъпки към предизвикателството. Първо трябва да промените всички компрометирани пароли. След това вашите слаби пароли. После да промените вашите повторно използвани пароли. И най-накрая да промените вашите стари пароли. Ако направите всичко това чрез разширението LastPass, ще ви отнеме около пет минути.

3. Two Factor Auth: Използвайте двуфакторна автентификация

Сайтът съдържа всички сайтове, които поддържат двуфакторна автентикация. Можете да ги разглеждате по категории или да използвате лентата за търсене. Тук за всеки сайт е показан метода който се използва за удостоверяване на самоличността на потребителя – чрез SMS, електронна поща, телефонно обаждане или други приложения.

4. VirusTotal (онлайн, Chrome, Firefox, Internet Explorer): Сканирайте всеки файл преди да го изтеглите

Най-голямата услуга, която можете да направите на хакерите е да изтеглите зловреден файл на компютъра си. Ето защо преди да изтеглите файл от интернет, трябва да го сканирате с VirusTotal. Сайтът старателно ще сканира вашия линк или файл, за да ви гарантира, че е напълно безопасно да изтеглите файла. Някои дори наричат VirusTotal най-добрия антивирусен инструмент за браузъри. Сайтът работи безотказно, но използването на разширението VirusTotal е много по-бързо, отколкото да посещавате сайта.

 

Вижте 8 лесни начина да гарантирате сигурността си в Интернет