Иновативни методи за лечения, лекарства и нови медицински устройства могат да спасят живота на милиони хора по света. Ето защо учени от цял свят работят неуморно, за да ни доближат до някои наистина футуристични концепции в медицината.

 

Благодарение на businessinsider, научаваме за тези 4 медицински изобретения, които могат да спасят живота на милиони хора.

1. XSTAT

XSTAT прилича на спринцовка и може да запечата животозастрашаваща рана, като инжектира в нея малки, свръхабсорбиращи гъби. Тя е особено полезна за рани на места, където превързването е трудно, като слабините и мишниците. Гъбите се разширяват в отворената кухина и създават натиск, който може да блокира кървенето в раната за по-малко от 20 секунди. Всяка спринцовка е с достатъчно гъби, за да абсорбира половин литър кръв, а върху един пациент могат да се използват до три.

 

2. VienViewer – скенер на вени

VeinViewer може да помогне на медицинския персонал буквално да види вените на пациента, за да извърши прецизно нужните манипулации и да не се налага да бъдат извършвани повторно. VeinViewer излъчва инфрачервена светлина върху кожата на пациента. Светлината или се абсорбира от кръвта на пациента, или се отразява от кожата, създавайки изображение на това, което е отдолу. Системата може да види структурата на кръвоносните съдове на около 15 милиметра дълбочина, в реално време.

 

3. Vetigel

Vetigel е ‘вълшебен‘ гел, създаден от водорасли, който спира кръвотечение само за 10 секунди. Vetigel може да се използва едновременно за третиране на външни и вътрешни кръвоизливи, както и за сериозни изгаряния.

 

4. Mашина почистваща холестерола

Става въпрос за концептуален продукт, който може да почиства опасния холестерол от човешкия организъм. Натрупването на лошият холестерол води до стесняването на кръвоносните съдове, а това намалява кръвотока и води до проблеми със сърцето и инфаркт, ето защо това устройство е толкова важно за медицината. 

 

 

Вижте 5 приложения на виртуалната реалност в медицината