За Денят на влюбените всички знаeм, че трябва да зарадваме любимия човек с рози и шоколадови десерти, но с това празникът не се изчерпва.  Причината е, че Денят на влюбените лежи на основата на много традиции, които е добре да знаете за всеки случай преди началото на тазгодишния празник.

 

От Verge Campus ще споделят с нас 4 крие много любопитни факти, които може да сте пропуснали.

1. Има повече от един Свети Валентин

Около празника на влюбените има много неизвестни неща, както и това на кого точно от всички канонизирани светци носещи името Валентин реално е кръстен празникът. Оказва се, че името Валентин е било много популярно между втори и осми векове след Христа. Действително изброени са десетина светци с името Валентин, като има дори и папа Валентин. Още по-интересен е фактът, че причините за смъртта им все са свързани с любовта по-малко или повече.

 

Най-популярната история е за християнски свещеник на име Валентин, живял по времето на император Клавдий II. Императорът забранявал на войниците си да се женят, а Свети Валентин извършвал тайно сватбените им церемонии. Днес обаче учените опровергават тази история. Според тях, Клавдий всъщност насърчавал войниците си да имат жени.

 

Друга история разказва, че Клавдий затворил Валентин  и го екзекутирал за това, че е християнин. По време на лишаването му от свобода, Валентин се влюбил в дъщерята на тъмничаря и ѝ изпратил любовно писмо, подписано „Твой Валентин“.

2. Първоначално  празникът няма нищо общо със Свети Валентин

Празникът на влюбените се е празнувал първоначално през месец февруари като римски  езически фестивал на плодородието. По-късно, фестивалът носещ името Lupercalia вероятно е бил християнизиран от Католическата църква.

3. Сладникавите любовни поздравления тръгват от средновековния английски поет Джефри Чосър

През 1382 година, Джефри Чосър написва стихотворението „Parliament of Foules“, посветено на романтичната любов. Според него, в Деня на влюбените, който е 14 февруари, всяка птица идва, за да избере половинката си. Половин век по-късно, херцогът на Орлеан написва любовна поема на жена си, в която я нарича „моя Валентинка“.

4. Не всички картички за Свети Валентин са романтични

Не си мислете, че всички картички за Деня на влюбените са обсипани с рози и сърчица, защото някои хора очевидно имат странно разбиране за романтиката и ще откриете, че има картички, които никак не са романтични, а напротив – някои са доста плашещи и отблъскващи.

 

Вижте от къде води началото си празника Свети Валентин