Има много неизяснени въпроси около 5G технологията. Оказва се, че прехода към новото поколение безжични мрежи е много по-сложно отколкото беше прехода към 4G. Геополитика, търговски войни, гигантски съдебни дела между техническите титани причиняват само част от притесненията и объркванията на потребителите относно бъдещето на 5G.

 

От The Verge обръщат внимание на пет важни въпроса за 5G технологията.

 

1. Трябва ли да си купя 5G телефон тази година?

Категорично не! 5G мрежите почти не съществуват, а и където са налице създават доста проблеми. Освен това, първото поколение 5G телефони са доста лоши. Те са големи, бързо хабящи батерията и неефективни. Тази година може да са малко по-различни нещата, тъй като Samsung Galaxy S10 5G с цена $ 1400 изглежда доста прилично. Но дори и да е страхотен,  получавате телефон, който струва много пари, но не може да покаже всичко от себе си, поради слабото покритие.

 

Но дори и да се случи чудо и 5G мрежите да се развият по-бързо, отколкото всеки очаква, вероятно модемът във вашия телефон няма да е толкова добър, колкото модемите от второ или трето поколение, които ще се появят следващата година и след това.

 

2. Как приключи битката между Apple и Qualcomm за 5G и какъв беше отговора на Intel?

Между Apple и Qualcomm се водеше лют правен спор, който приключи след постигане на споразумение между двете страни. С влизането на Apple в новото многогодишно споразумение за доставка на чипсети от Qualcomm, може да се очаква, че 5G iPhone ще има със сигурност до края на 2020 г. От друга страна, обаче тази сделка принуди Intel да обяви, че напуска пазара на 5G модеми. Докато Apple водеше съдебни битки с Qualcomm, единственият достъп на компанията до 5G модем беше чрез модела на Intel – XMM8160. Πo вpeмe нa Моbіlе Wоrld Соngrеѕѕ в Бapceлoнa, който се проведе пpeз мeceц фeвpyapи тaзи гoдинa, Іntеl твъpдeшe, чe имa вcичĸи нeoбxoдими тexнoлoгии зa пpoизвoдcтвoтo нa 5G мoдeми зa Аррlе. Ho ceгa пpoцecopният гигaнт явнo ce oтĸaзвa дa paбoти в тoвa нaпpaвлeниe, зaщoтo мoжe дa не успее да пpoдaдe тeзи чипoвe. Липсата на конкуренция никога не е била добра новина за крайния потребител.

 

3. Защо правителството на САЩ е толкова притеснено от интереса на Huawei към 5G?

Huawei произвежда голяма част от оборудването, използвано за мрежова инфраструктура по целия свят, и го предлага по-евтино от конкурентите си. Съществуват обаче опасения, че компанията Huawei е тясно свързана с китайското правителство и че цялото мрежово оборудване може да представлява риск за сигурността. От Huawei твърдо отричат това твърдение, а и безспорни конкретни доказателства няма.

 

Това означава ли, че тогава определено можете да се доверите на Huawei? Трудно е да се отговори на този въпрос. Старата фраза „липса на доказателства не е доказателство за невинност“ се отнася именно за този случай. Междувременно се появи и друг проблем – екстрадирането на финансовия директор на Huawei по обвинения, свързани с измама. Едно нещо е сигурно: този конфликт нараства.

 

4. Какъв е проблема с фабриката на Foxconn в Уисконсин и каква е връзката с 5G?

Foxconn обеща да построи фабрика за производство на телевизори в САЩ, която ще създаде много нови работни места. Но този план се промени и компанията се отказа от намеренията си. След разговор между председателя на тайванската компания Тери Гоу и американския президент Доналд Тръмп, Foxconn все пак реши да построи  фабриката си, но вместо телевизори да произвежда LCD дисплеи, но това  е странно решение тъй като търсенето на този вид дисплеи е спаднало, а останалите фабрики на компанията са понижили производставата си. Истината е, че Foxconn възнамеряват да се съсредоточат върху своята екосистема „AI 8K + 5G“ - 8K дисплей с 5G връзка. 

 

Вижте кaк 5G ще подобри интернет скоростта