Използването на VPN (виртуална частна мрежа) е чудесен начин да поддържате поверителността си онлайн. Има няколко различни начина да настроите VPN у дома си. В тази статия от makeuseof ще ни покажат как да настроим VPN по няколко различни начина, някои са лесни, други – по-сложни.

1. Как да настроите VPN с помощта на софтуер на трети страни?

 

 

Най-бързото и лесно решение, ако се чудите как да създадете VPN мрежа у дома си е да използвате софтуера, който се предлага с вашия VPN абонамент. Когато закупите лична VPN услуга от компании като ExpressVPN или General: CyberGhost, ще получите линк за изтегляне на фирмения софтуер.

 

Изтегляте и инсталирате VPN софтуера, както всеки друг софтуер. След като инсталацията приключи, въведете вашето VPN потребителско име и парола и можете да започнете да използвате VPN.

2. Как да настроите VPN у дома като използвате рутер с VPN поддръжка?

Ако сте много хората, които ще използват мрежата, не е удобно да инсталирате VPN софтуера на всяко едно от техните устройства. Вместо това можете да настроите VPN у дома, като инсталирате софтуер директно на вашия рутер.

 

Основното предимство на този метод е, че всеки трафик, който преминава през вашата мрежа, ще бъде криптиран от вашата VPN, без значение какво устройство използвате. Така дори ще защитите IoT устройствата, които имате. Вашата VPN винаги е включена и няма да е необходимо да я конфигурирате.

 

Най-лесният начин да получите VPN софтуер на вашия рутер е като закупите VPN рутер, който има софтуерна поддръжка за VPN. TRENDnet рутерите например ви позволяват да конфигурирате VPN връзки в рамките на техния софтуер.

3. Как да настроите VPN чрез инсталиране на VPN софтуер на вашия Wi-Fi рутер?


 

Може вече да имате рутер, от който сте доволни и да не искате да си купувате нов, за да настроите своя VPN мрежа. В този случай можете да инсталирате VPN софтуер на съвместими рутери. Това обаче ще изисква малко повече работа. Две популярни опции за добавяне на VPN възможности към вашия рутер са DD-WRT и Tomato. И двете опции са с отворен код.

Надстройте фърмуера на вашия рутер

Първо проверете дали вашият конкретен модел рутер се поддържа от DD-WRT или от Tomato. Ако е така, можете да продължите напред и да изтеглите подходящия фърмуер за вашия рутер от съответния уебсайт. Сега се уверете, че компютърът ви е свързан към вашия рутер чрез Ethernet кабел, а не чрез Wi-Fi.

 

Отворете уеб интерфейса към вашия рутер. Ако вече знаете IP адреса на вашия рутер го въведете. Ако не го знаете, използвайте командата „ipconfig“, за да видите IP адреса си. Влезте в своя рутер, като използвате вашето потребителско име и парола.

 

Трябва да намерите опция за менюто с надпис „Administration“ или нещо подобно, в зависимост от вашия конкретен рутер. Изберете тази опция и потърсете опция, която казва „Upgrade Firmware“ или „Upload Firmware“. Използвайте тази опция, за да качите новия фърмуер, който току-що изтеглихте.

 

След като надстройката на фърмуера завърши, ще трябва да рестартирате рутера. За да сте сигурни, че старите настройки са изчистени, изключете вашия рутер и изчакайте 30 секунди, преди да го включите отново.


Когато рутерът се рестартира, върнете се към уеб интерфейса, като отново въведете IP адреса в браузъра си. Трябва да зададете потребителско име и парола и новият ви софтуер е готов за използване.

Настройте VPN на актуализиран рутер

Ще трябва да знаете настройките на вашия доставчик на VPN, за да използвате VPN за вашия актуализиран фърмуер. Обикновено можете да намерите тези настройки на уебсайта на вашия VPN доставчик.

 

Във фърмуера на вашия рутер отидете до „VPN Tunneling“ в Tomato или Services –> VPN в DD-WRT. Включете OpenVPN Client и добавете информацията, получена от вашия VPN доставчик. Сега запазете промените и вашият VPN трябва да бъде готов.

4. Как да настроите ваш собствен персонализиран VPN сървър?

И накрая, ако искате повече контрол върху вашата VPN мрежа, можете да създадете свой собствен VPN сървър. Можете да създадете VPN на Windows, ако имате стар компютър, който вече не използвате, или можете да използвате Raspberry Pi. Можете да инсталирате софтуер, наречен OpenVPN, за да създадете свой собствен VPN сървър.

 

Недостатъкът на този метод е, че устройството ще трябва да е постоянно включено, за да работи VPN. Предимството е, че не е нужно да плащате абонамент на доставчик на VPN услуги и знаете, че имате пълен контрол над данните си.

 

За да създадете VPN сървър, ще трябва да изтеглите софтуера OpenVPN и да го инсталирате на избраното от вас устройство. За потребителите на Windows има инсталатор, но ако използвате Raspberry Pi и имате проблеми с инсталацията, можете да опитате скрипт за инсталиране като PiVPN. След това можете да конфигурирате вашата VPN, като следвате инструкциите на уебсайта OpenVPN.

 

Друга възможност е да използвате софтуерен пакет за хостинг на VPN като Algo VPN, хостван на виртуална машина на облачен доставчик като DigitalOcean.

 

Вижте каква е разликата между VPN и прокси сървър