Google винаги държи потребителите на Android да теглят приложения само от официалния магазин Google Play. Това действително е добър съвет, особено за начинаещите потребители, защото  е по-добре за сигурността им. За по-опитните потребители обаче няма никакви пречи да теглят приложения и от други източници. MakeUseOf ни показват 4 от най-добрите алтернативи на Google Play.

 

Amazon Appstore

Една от най-очевидните алтернативи. Amazon си има свой магазин, който предлага за Fire таблетите, но може да се използва и от други Android устройства. Има добър интерфейс, приложенията са добре подредени и организирани. Освен това предлага и Amazon Coins – своеобразен еквивалент на ваучерите за отстъпки.

 

 

Разбира се, има по-малко приложения от Play Store, като най-очевидните липси са самите приложения на Google. Но нищо не пречи магазинът на Amazon да се използва паралелно с Google Play и да се търсят някои по-интересни и алтернативни приложения в него.

 

F-Droid

Това е малък магазин за приложения, но с много строг фокус. В него има само и единствено приложения с отворен код и които са само безплатни. Други приложения не се допускат, като има и строги изисквания за сигурността и пъна прозрачност за действията и изискванията на приложенията.

 

 

F-Droid спазва и дизайнерските изисквания на Android, за да изглеждат приложенията в тон с останалите. Има и доста алтернативни предложения на други популярни приложения.

 

SlideME

Още един алтернативен магазин за приложения, който се използва от доста устройства, които не разполагат с Google Play. SlideME има по-малко приложения, но доста от тях са такива, които по една или друга причина не са били допуснати до Play Store. Приложения с еротично съдържание не се допускат.

 

 

Една от основните разлики на SlideME с F-Droid например е по-големият каталог с приложения, като има и повече игри.За разлика от Amazon-ския магазин, има по-малко проследяване на данни. SlideME все още разчита на доста по-стар дизайн за интерфейса си, но самите приложения се поддържат редовно.

 

Humble Bundle

Онлайн магазин с интересен фокус – предлага „пакети“ от приложения или игри на куп. Някои от тях са платени, но идеята е, че излиза по-евтино да се купят на куп, а част от приходите отиват за благотворителност. Днес Humble Bundle предлага и музика, книги и др.

 

 

Продължават да се предлагат и пакети с различни игри и приложения, но има и голям избор от самостоятелни заглавия, които потребителите могат да изтелгят и инсталират. Има доста по-малка селекция, но тя е без DRM ограничения и когато потребител си купи приложение, то си остава негово.

 

Още от Digital: Най-добрите цени на качествени смартфони от Smartfonix