По случай десетата годишнина на браузъра Chrome, Google пусна нова версия – Chrome 69. Въпреки че има някои страхотни нови функции, появиха се проблеми с поверителността, като например автоматичното логване в сайтове, когато използвате Google профила си. Само това е основателна причина да потърсите алтернатива на Chrome.

 

В момента Chrome е най-популярният браузър в света, както за настолни компютри, така и за мобилни устройства, но е факт и това, че браузърът има много недостатъци. Chrome използва много памет и ресурси, продължава да бъде кошмар за неприкосновеността на личния живот, а има и други проблеми, поради които от Make Use Of смятат, че е време да се разделите с Google Chrome. Ето кои 4 aлтернативи на браузъра Google Chrome, предлагат да тестваме от медията.

1. Vivaldi 2.0 (Windows, macOS, Linux)

Браузърът Vivaldi е създаден от един от съоснователите на Opera. От стартирането си през 2016 година, той натрупа много фенове. Сега компанията пусна голяма версия - Vivaldi 2.0 с набор от нови функции, които са достатъчна причина да изберете Vivaldi.

 

Най-голямото подобрение е в управлението на табовете, които се смятат за проклятието на съвременния браузър. Сега Vivald ви позволява да използвате вертикална лента, да премествате адресното поле най-отдолу и да персонализирате всяка част от браузъра.

 

Може дори да разглеждате страница на разделен екран, за да разгледате два таба един до друг. Освен това, Vivaldi работи с всички разширения на Chrome. Vivaldi също така се фокусира върху поверителността, добавяйки криптиране към синхронизирането на данните.

2. Ungoogled Chromium (Windows, macOS, Linux)

Chrome е базиран на проекта Chromium, който е с отворен код. На Chromium се основават и няколко други браузъри. Ако харесвате Chrome, но не ви харесва как ви принуждава да приемете Google в живота си, тогава Ungoogled Chromium е браузърът за вас. 

 

Ungoogled Chromium премахва всички функции, сложени от Google за проследяване на потребителите, например браузъра използва търсачката DuckDuckGo по подразбиране, а не тази на Google. Но много от предимствата му остават скрити за потребителите като например това, че Ungoogled Chromium не комуникира непрекъснато със сървърите на Google, за да предава информация за моделите ви на сърфиране.

 

Всички разширения за Chrome работят перфектно и на Ungoogled Chromium. Единственото нещо, което ще трябва да пропуснете, е синхронизирането на данни между мобилните и настолните ви браузъри, тъй като Ungoogled Chromium не е налице за телефони.

3. Keepsafe (Android, iOS)

Keepsafe скрива от любопитните очи всичко, което правите в интернет. Най-голямата мярка за защита на личните данни е въвеждането на заключване с PIN код. Така че, дори ако позволите на някой да използва телефона ви, той няма да може да види историята ви на сърфиране. Keepsafe също така забранява скрийншотите, докато приложението е отворено. Освен това, Keepsafe Browser има основните функции за защита на личните данни, като блокиране на тракери, режим „инкогнито“ и блокиране на злонамерени реклами.

 

Keepsafe Browser има платен режим, чиято цена е $ 10 на месец и включва VPN поддръжка и възможността за използване на Keepsafe Vault. 

4. Falkon (Windows, Linux)

Falkon е един от най-леките и бързи браузъри за Windows и Linux и ще се убедите в това веднага щом го инсталирате на компютъра си. Освен това, за разлика от Chrome няма да ви причинява постоянни проблеми с RAM. 

 

Вижте най-добрите браузъри с отворен код