Услугите за управление на пароли са не само удобни, но и ви помагат да се защитите онлайн. Но трябва да използвате правилния мениджър на пароли. От Make Use Of ни съветват да изпробваме някоя от тези нови безплатни услуги, всяка от които има своите силни страни.

 

От дълго време, 1Password е чудесен избор, тъй като запазва паролите локално. Но наскоро компанията обяви, че ще съхранява пароли и на отдалечен сървър – промяна, която не се хареса на много фенове и те започнаха да търсят алтернативи.

 

Добрата новина е, че все още можете да останете в безопасност докато сте онлайн и да получите всички предимства на мениджъра на пароли, без да плащате нито стотинка.

1. Buttercup

Buttercup съхранява локално вашите пароли и поддържа 256-битово криптиране. Имате опция да качите паролите си във вашата облачна услуга за съхранение, включително в Google Drive или Dropbox. Но като мярка за безопасност е най-добре да не го прави.

Buttercup има приложения за Windows, MacOS и Linux, заедно с разширения за браузърите Chrome и Firefox. Освен това има приложения за Android и iOS.

2. Myki

Смартфоните днес използват пръстовия ви отпечатък, за да установят, че сте вие, и само тогава се отключват. Защо и вашият мениджър на пароли да не прави същото? Myki работи с пръстови отпечатъци, Face ID, както и с четирицифрени ПИН кодове.

 

Подобно на Buttercup, това е друг безплатен мениджър на пароли, който съхранява всичките ви пароли офлайн. За синхронизиране между устройствата, Myki използва кодирана P2P (peer-to-peer) връзка. Така че данните ви никога не са в облака, а само между две устройства, които контролирате. Myki също така работи перфектно с двуфакторна автентификация. И въпреки че е само приложение за мобилни устройства, то се сдвоява с компютъра ви за логване. Има и една полезна функция за споделяне на паролите ви, без да ги разкривате.

3. LessPass

LessPass има съвсем различно отношение към управлението на паролите. Всичко, което трябва да направите, е да създадете профил с уникална, силна, сигурна главна парола, която помните. След това LessPass ще поеме нещата в свои ръце.

 

Стартирайте LessPass, когато се регистрирате за даден сайт (или когато промените паролата, ако вече имате профил). Въз основа на главната ви парола LessPass ще създаде нова парола за този сайт, като приложи собствените си изчисления. Тази парола няма да се съхранява никъде! Следващия път, когато искате да влезете в сайта, LessPass може да преизчисли паролата. По този начин вашите пароли не се съхраняват никъде, което означава, че те не могат да изтекат. LessPass ви предпазва, без да се налага да се безпокоите за достъп до паролите ви.

4. Padlock

В случай че още не сте използвали мениджър на пароли, започнете с Padlock. Интерфейсът на Padlock е това, което го отличава от останалите. Това е почти безупречно приложение и много по-лесно за използване от останалите популярни мениджъри на пароли. Освен това Padlock работи   на всички големи платформи, така че ще можете да го използвате на всяко устройство.

 

За съжаление, като 1Password, ще трябва да качите данните си онлайн с Padlock Cloud, за да синхронизирате паролите си. Това не е най-сигурният начин за защита на вашите пароли, но за щастие можете да изберете друга услуга.

 

Вижте 9 лесни начина да гарантирате сигурността си в Android смартфон