Бъдещето на антивирусната защита е вълнуващо. Подобно на автомобилите, влаковете и яхтите, бъдещето на антивирусните програми е обвързано с изкуствения интелект (AI). AI технологията е един от най-бързо развиващите се сектори в света, а изследователите в областта на сигурността непрекъснато оценяват и интегрират технологията в своите потребителски продукти.

 

От Make Use Of споделят най-важното, което трябва да знаем за антивирусните програми, които използват AI за защита на системата.

 

Традиционните антивирусни решения работят добре, но броят на злонамерените атаки продължава да нараства, изследователите по сигурността редовно откриват изключително модерни варианти на злонамерен софтуер като Mylobot. А някои традиционни антивирусни програми не могат да се конкурират с напредналите заплахи, като например опустошителния червей WannaCry или рансъмуер вируса Petya. Тъй като заплахите се променят, трябва да се променят и механизмите за откриването им.

 

Антивирусните програми използващи изкуствен интелект (или в някои случаи машинно обучение) работят по различен начин. Те използват усъвършенствани математически алгоритми, за да разберат каква е основната линия на сигурността за дадена система и след това следят „поведението“ на различните програми, за да откриват потенциални заплахи и компютърни вируси. Освен това, те се научават как да реагират на файлове, които излизат извън рамката на нормална функционалност.

 

Машинното обучение и AI са два термина, които често се бъркат от потребителите. Разликата в смисъла им по отношение на антивирусите продукти обаче е важна. Повечето (ако не всички) от най-новите антивирусни програми изпълняват някаква форма на машинно обучение, но някои алгоритми са по-добри и напреднали от други.

 

Машинното обучение не е новост в антивирусните технологии, но става все по-интелигентно и все по-често се използва като маркетингов трик, тъй като потребителите са по-осведомени за технологията и за изкуствения интелект.

 

Има няколко антивирусни решения, които използват усъвършенствани алгоритми за защита на вашата система, за които си струва да знаете.

1. Cylance Smart Antivirus

Cylance е компания, предоставяща решения за сигурност за бизнеса от следващо поколение. Cylance Smart Antivirus е първото им антивирусно решение за обикновените потребители. Cylance Smart Antivirus разчита изцяло на изкуствен интелект и машинно обучение, за да разграничи зловредния софтуер от легалния. Резултатът е антивирусно решение, което не забавя вашата система, като постоянно сканира и анализира файловете.

Smart Antivirus обаче има някои недостатъци. Продуктът не предпазва от фишинг атаки или подобни заплахи. Един лиценз за Cylance Smart Antivirus струва $ 29 на година, а за $ 69 може да инсталирате програмата на пет различни системи.

2. Deep Instinct D-Client

Deep Instinct използва алгортими за детайлно проучване на файловете, преди те да бъдат отворени на вашата система. Поддържа анализ на много типове файлове, включително изпълними файлове, PDF, Office файлове, архивни файлове и много други.

3. Avast Free Antivirus

За повечето хора Avast е познато име в областта на сигурността. Avast Free Antivirus е най-популярният антивирусен продукт на пазара, но знаехте ли че използва изкуствен интелект и машинно обучение от много години, за да гарантира сигурността на потребителите? През 2012 година, Avast Research Lab обяви три мощни помощни инструмента за своите продукти.

- “Malware Similarity Search” е функционалност, която позволява почти незабавна категоризация на входящия злонамерен софтуер.

- “Evo-Gen” е генетичен алгоритъм, който намира кратки и общи описания на зловредения софтуер в масивите от данни.

- “MDE” е база данни, която работи върху индексираните данни и позволява тежък паралелен достъп.

 

Тези три технологии за машинно обучение се развиха колективно като основа за CyberCapture на Avast. CyberCapture е основна характеристика на пакета за защита на Avast, насочен специално към неизвестен злонамерен софтуер. Когато непознат подозрителен файл влезе в системата, CyberCapture се активира и незабавно изолира системата. Заподозреният файл автоматично се качва на сървъра на Avast за анализ. След това потребителят получава положително или отрицателно известие относно състоянието на файла.

4. Windows Defender Security Center

Windows Defender Security Center за корпоративни и бизнес решения ще получи феноменален тласък, тъй като Microsoft се обръща към изкуствения интелект, за да подобри сигурността. Microsoft създава 400 милиона компютърна мрежа за машинно обучение, за да изгради своето следващо поколение инструменти за сигурност. Новите функции за сигурност, поддържащи AI, ще са достъпни за корпоративните клиенти на компанията, но в крайна сметка ще стигнат и до обикновените потребители.

 

Вижте 9 лесни начина да гарантирате сигурността си в Android смартфон