iPhone XS и XS Max разполагат с най-впечатляващите системи за камери на Apple телефон досега. От функцията Smart HDR с двойна камера до регулируемата дълбочина на рязкост, най-новите устройства на Apple предлагат многобройни инструменти за камерата, които си заслужава да бъдат разгледани.

 

От Make Use Of са на мнение, че всички трябва да знаем за тези 3 удивителни характеристики на камерата на iPhone XS.

1. Характеристики на камерата

Както iPhone XS, така и XS Max разполагат с двойна задна камера, която използва два 12-мегапикселови сензора, единият е широкоъгълен с бленда ƒ/1.8, а другият е телефото камера с бленда ƒ/2.4. Предната 7 MР TrueDepth камера позволява управление на ефекта на размазването и поддържа Smart HDR. Телефоните разчитат на следващото поколение A12 Bionic чип с Neural Engine. Този чип играе значителна роля за придвижването на фотографирането с тези два телефона до нови нива.

 

Задната камера предлага и 2х оптично увеличение с цифрово увеличение до 10x, и портретен режим с пет ефекта. Освен това се характеризира с Quad-LED True Tone светкавица със Slow Sync и широк цветови диапазон на снимките.

 

Междувременно, предната камера предлага ƒ/2.2 бленда, Retina Flash, същите Portrait Lighting ефекти, както е споменато по-горе, и други.

2. Smart HDR

Най-впечатляващата нова функция за камерата на iPhone XS е Smart High Dynamic Range (HDR). С Smart HDR камерата на iPhone автоматично смесва най-добрите части от отделните експозиции в едно изображение като резултата е снимка с възможно най-добро качество. Smart HDR е идеален когато снимате сцени с голям контраст.

 

Ще откриете иконата за „Smart HDR“ в приложението Camera. Натиснете я, за да я активирате. Ако искате да използвате Smart HDR по подразбиране (да не трябва да го включвате всеки път, когато снимате), отидете в Settings > Camera и включете опцията Smart HDR. В този случай опцията HDR няма да е достъпна през приложението Camera.

 

3. Регулируема дълбочина на полето (боке ефект)

На iPhone XS, Apple е въвела подобрен портретен режим с усъвършенствана система за контрол на дълбочината на полето и възможност за създаване на снимки с боке ефект. Вече може ръчно да регулирате замъгляването на фона на портретните снимки, както преди на направите снимката, така и след това.

 

За да направите промени преди заснемането на снимката, използвайте плъзгача за отворите на обектива в долната част на фото рамката. Можете да използвате отвор на обектива от f1.4 до f16. По подразбиране блендата на обектива е настроена на около f4.5. В изображениято по-долу блендата е f2.2 в единия случай и  f4.5 в другия.

 

 

За да коригирате дълбочината на полето след заснемането на снимката, изпълнете следните стъпки:

- Влезте в приложението Photos на вашия iPhone и изберете снимката, която искате да редактирате.

- Докоснете „Edit“.

- Настройте дълбочината на полето с помощта на плъзгача „Depth“ в долната част, след което докоснете „Done“.

 

Процесът е подобен за живи снимки („Live photos“)

- Изберете „Portrait mode“ в приложението Camera.

- Кликнете върху бутона „f“ в горния десен ъгъл на екрана, за да активирате плъзгача за дълбочина на полето.

- Изберете желаната дълбочина с помощта на плъзгача, след това снимайте.

 

Забележка: Регулирането на дълбочината на полето при Live photos изисква iOS 12.1.

 

Вижте 10 неща, които е добре да знаем за iPhone Xs, iPhone Xs Max и iPhone Xr