Морзовият код някога е бил революционна форма на комуникация, тъй като позволявал на хората да предават съобщения на дълги разстояния. Въпреки че през 21 век не е от голяма полза поради съвременните технологии, има забавни начини, по които може да го използвате.

 

От Make Use Of са подбрали 4 безплатни приложения за изпращане на съобщения чрез Морзовия код.

 

1. Morse Typing Trainer

 

 

Едва ли владеете Морзовия код, но това не е проблем, защото лесно може да намерите ключ или блок-схема в интернет, за да преведете кода. Може обаче да искате да научите Морзовия код, тогава ще имате нужда от приложение като Morse Typing Trainer на Google. Google го пусна заедно с поддръжката на Морзов код в клавиатурата си Gboard за Android и iOS.

 

Този инструмент използва визуални начини, за да ви помогне да свържете всяка буква в кода със съответните точки и тирета. Можете да получите достъп до услугата на вашия работен плот, но тя е предназначена за използване на вашия телефон чрез приложението Gboard.

 

Използване на моржовия код на Gboard за Android

Първо, изтеглете Gboard, ако вече не е на вашия телефон. За да отворите настройките на приложението, изберете текстово поле, за да изведете клавиатурата си. Ако се появи друга клавиатура, докоснете иконата Keyboard в долния десен ъгъл и преминете към Gboard.

След това натиснете стрелката в горната част на клавиатурата, за да се покаже списък с икони. Изберете бутона с три точки за Менюто, за показване на още елементи, след което докоснете иконата на зъбно колело, за да отворите Settings.

 

 

Изберете Languages и желания език. Плъзнете надясно и изберете Morse code. Докоснете „Done“, за да добавите Морзовия код. За да превключвате между стандартната клавиатура и тази с Морзов код, докоснете иконата Globe в Gboard.

 

 

Използване на моржовия код на Gboard за  iPhone

 

 

Изтеглете Gboard от App Store, ако все още не сте го направили и отворете приложението от началния си екран. След това, изберете Languages, после Add language. Превъртете надолу към долната част и изберете „Morse Code – …“ за предпочитания от вас език. Сега Морзовият код е добавен към вашата клавиатура. За да превключите към него, докоснете иконата „Globe“ в Gboard.

 

2. Morse Code Translator

 

 

Ако не искате да се ангажирате с изучаването на Mорзовия код, все още можете да използвате инструменти като Morse Code Translator за изпращане и получаване на съобщения на вашия компютър.

 

Този сайт ви позволява да въведете съобщение на английски език и да видите еквивалента му в Морзов код. След като въведете съобщение, можете да натиснете „Play“, за да чуете кода.  За да споделите съобщението с други хора, кликнете върху бутона Save, за да изтеглите копие на аудиото във WAV формат. Или използвайте бутона „Send“, за да създадете уникален URL адрес, който можете да изпратите на приятели.

 

3. Morsecode.me

 

 

Този сайт ви позволява да общувате с други хора чрез Морзовия код. Докато хората въвеждат своите съобщения, ще чувате съответните звуци и ще видите текстът да се появява в реално време. Услугата предлага няколко канала в зависимост от нивото на вашите умения. По подразбиране канал 1 е за начинаещи. Има ключ от дясната страна, който ще ви помогне, но сайтът настоява да се ползва само от хора, които знаят кода, за да не се „запушва“ чата.

 

Вижте как да криптирате имейлите си