Windows 95 е операционна система, за която почти не се сещаме днес. Този софтуер има силно влияние върху развитието на Windows и компютърните технологии през последните две десетилетия. Първата публична версия на Windows 95 бе представена преди 25 години и определено е едно от най-важните събития в индустрията.

За разлика от модерният дигитален свят по онова време е необходимо да посетите физически магазин, за да се сдобиете с копие на Windows 95, което е записано на CD-RОМ диск. Алтернативен вариант е да получите операционната система на 13 флопи дискети, информира Pocket-Lint.

Няма да е пресилено да кажем, че премиерата на Windows 95 бе свързана и с представянето на много функционалности, които преди това не бяха достъпни за масовия потребител. Тази версия има и огромно влияние върху разработването на Windows 98, Vista и следващите версии на платформата на Microsoft, която днес продължава да е предпочитан избор за милиони хора.

 

 

Колкото и да ви прозвучи странно в средата на 90-те години на миналия век е изключително сложна задача да свържете компютъра към интернет. По това време устройствата не разполагат с предварително инсталирани браузъри или TCP/IP мрежови протоколи. 

Windows 95 променя изцяло тази концепция с допълнителния пакет Microsoft Plus!, който съдържа и Internet Explorer. Именно това поставя началото на "Dial-Up" интерфейса и разработването на алтернативни платформи за достъп до интернет като Netscape Navigator.

Няма как да не обърнем внимание и на Start менюто и лентата със задачи, които използваме и днес, но дебютират заедно с Windows 95 преди 25 години. Мicrosoft инвестират сериозни средства в маркетингови кампании, с което допълнително популяризират операционната система. 

Компанията изгражда много по-добър графичен интерфейс, спрямо Windows 3.1, който е оптимизиран да работи върху MS-DOS. Windows 95 предлага поддръжка на периферни устройства, като тази функция е доразвита от Windows XP.

 

Още от Digital: 8 класически операционни системи, които може да стартирате в уеб браузъра