Google има множество онлайн услуги, като една от тях е сравнително нова – платформа за обяви за работа. Тя обаче бързо набира популярност, което според някои конкуренти на компанията не е случайно. Reuters съобщава, че срещу платформата са подадени жалби за нелоялна конкуренция.

 

В писмо до еврокомисаря Маргрет Вестагер, 23 уеб сайта за търсене на работа в Европа са поискали институциите да се намесят. Те искат ЕС да забрани на Google да ограничи действията си с платформата докато тече проверката. Едно от обвиненията е, че Google позиционира услугата си над конкурентните и я популяризира без да ѝ се налага да плаща за маркетин и реклама както останалите.

 

Сайтовете предупреждават, че ще поискат официално и пълно разследване, ако Европейската комисия не направи нищо по въпроса. За сега американските институции отказват коментар по темата и дали също са получили подобни призиви. Google коментира, че услугата е съобразена с предишни оплаквания и е преработена така, че да не пречи на сайтовете, а напротив – да се стреми да води повече трафик към тях.

 

Още от Google: Онлайн магазинът за приложения Aptoide обвини Google в нелоялна конкуренция