Интерактивното лого на официалната страница на Google днес е вдъхновено от личността на германския аналитичен химик и природоизпитател Фридлиб Рунде. Атрактивният символ в търсачката иска да ни напомни за най-големите постижения в неговата научна кариера, сред които изолирането и характеризирането на множество субстанции като анилин, фенол, атропин, както и кофеин.

 

Германският изследовател е роден на днешната дата през 1794г. в Хамбург. и още от ранна възраст започва да проявява интерес към химичните експерименти. Все пак историята ще запомни Фридлиб Рунде като човека успял за първи път да идентифицира, класифицира и изолира в лабораторни условия активната съставка на кофеина. Любопитното е, че това откритие на немския учен всъщност е плод на случайност.

 

 

По време на един от своите експерименти Рунге неволно впръсква капка екстракт от беладона в окото си, а след това внимателно анализира ефекта му върху разширяване на зеницата. Десетилетие по-късно в университета в Йена е подканен да възпроизведе отново този ефект в демонстрация, на която присъства немския писател, драматург, хуманист и философ Йохан Волфганг фон Гьоте.

 

Впечатлен от таланта на младия химик той му връчва плик със зърна от рядък сорт кафе. Не отнема много време на Рунге да ги анализира, успявайки да изолира активната съставка на кофеина във вида, в който го познаваме. Това е и един от първите учени, провел лабораторни тестове с хинина, който се използва като лекарство срещу малария и е определян като основател на т.нар. "хартиена хроматография".

 

Още от Digital: Най-забавните драскулки на Google през годините