Макар да свързваме името на Google най-вече с интернет търсачката, компанията има още десетки други приложения, услуги и проекти. Много от тях използваме ежедневно дори без да осъзнаваме. В чест на своята 20-годишнина, Google публикува някои по-млако познати трикове и съвети за своите приложения и услуги, съобщава AndroidAuthority. Ето и някои от най-добрите съвети от хората, които създават приложенията на Google.

 

Android

Ако загубим телефона си, може да се опитаме да го намерим чрез функцията Find My Device. За да направим това обаче трябва да посетим сайта още сега и да активираме функцията. Това става много лесно, като просто се следват няколко указания и след това телефонът ще е видим на карта, като има и опции да се заключва, изтриват данните, да се прати съобщения и да се позвъни.

 

 

Друг съвет е да маркираме определени телефонни номера в списъка с контакти като Важни. Това означава, че техните обаждания и съобщения ще преминават дори и при включен режим „не ме безпокой”. Това става много лесно – просто трябва да натиснем звездичката до името на избрания контакт в телефонния указател.

 

Можем да използваме и Google Assistant за различни функции в телефона. За целта трябва да използваме версия на Android поне Marshmallow или по-нова. Чрез команди можем да казваме на Assistant да прави скрийншот, да пуска фенерчето или да направи селфи с камерата на телефона.

 

Chrome

Можем да видим цялата история на посетените сайтове дори и да използваме Chrome на няколко различни устройства. Това става от История (History) > Пълна история (Full historoy) > Табове от други устройства (tabs from other devices). Можем много лесно и бързо да превключваме между различните отворени табове. За Целта просто трябва на натиснем задържим CTRL на клавиатурата и да натиснем бутон от 1 до 9 за отваряне на съответния таб.

 

 

Чрез Chrome може да вградаме емоджита във всяко текстово поле. За целта трябва да сложим курсора на мишката в това поле и да натиснем десния бутон, след което да изберем Emoji. Ще се отвори меню с наличните емоджита.

 

Gmail

Можем да направим списък със задачи от имейл. За целта трябва да отворим панела Tasks (Задачи) от страничното меню и да издърпаме с мишката от входящата пощенска кутия в него.Друг съвет за Gmail е да се изключат известията за дадени имейл нишки. Ако например не искаме повече да четем подобни писма, просто трябва да натиснем менюто с трите точки и да изберем Mute (Спиране). Съобщенията ще продължат да се получават, но няма да се пускат известия за тях.

 

 

Ако сбъркаме нещо в даден имейл, но сме го изпратили, имаме до 30 секунди, за да го спрем. Просто трябва да натиснем „Спиране” (Undo) от появилото се плаващо меню веднага след изпращане на съобщението.

 

Google Drive

Можем да отбележим най-важните документи в Google Drive със звезда. Това ще ги обедини в секцията Starred (Със Звезда), което прави намирането им по-лесно. За целта избираме документа, натиснем бутона с трите точки и избираме – Add Star (Със звезда).

 

 

Google Drive н позволява да имаме различни версии на един и същи документ с други имена. Това става от File (Файл) > Version History (История на версиите) > Name Current Version (Име на настоящата версия). Ще се появи и меню File > Version History > See version history, от което можем да видим всички версии.

 

Чрез Google Drive можем да търсим фрази в PDF документи и изображения. Това става автоматично като въведем фразата в търсачката. Така, ако не знаем името на файла или таговете, но знаем фраза, която със сигурност я има вътре, можем да търсим чрез нея.

 

Google Play

Можем да сложим на пауза видео, което гледаме от Google Play и когато натиснем появилото се кръгче до лицето на даден изпълнител, ще видим повече информация за него.

 

 

Когато четем комикс, можем да натиснем балончето с текст, за да увеличим думите. Също така можем да създадем списък с желание покупки – просто натискаме менюто с трите точки и избираме add to wishlist (добави към списъка с желания).

 

Google Maps

Чрез Maps можем да търсим за най-различни бизнеси, заведения и други интересни места наоколо. Когато натиснем имената им на картата, можем да виждаме и допълнителна информация за тях, включително кога обикновено са най-натоварени.

 

 

Когато паркираме колата си и Maps е активиран, можем да натиснем синята точка, която представлява нашето местоположение. След това избираме появилата се опция – запамети мястото за паркиране. Така няма да се загубим на връщане. Трети съвет е възможност да се търси по име на терминал на летище. Това ще даде карта на самия интериор на терминала, което ще улесни ориентирането в тези големи сгради.

 

Google Search

Когато търсим дадена песен, ще има опцията other recordings (други записи). Тя всъщност позволява търсене на кавър изпълнения на същата песен. Не работи с всички песни. Вторият трик е възможност да се проверки кога точно е залезът. Просто трябва да се потърси с думата sunset (залез), за да видим точния час на залеза за даденото местоположение.

 

 

А ако напишем watch в тръсачката, следвано от името на дадено предаване или филм, ще видим списък с услугите, които стриймват въпросното заглавие.

 

YouTube

Можем да активираме тъмна тема за интерфейса на YouTube. За целта трябва кликнем на профилната си снимка и да изберем dark theme (тъмна тема). В Android това е възможно от профилната снимка > settings (настройки) > general (общи) > dark theme (тъмна тема).

 

 

Ако натиснем зъбното колело на плейъра докато гледаме клип, можем да избираме дали да ускоряваме или забавяме скоростта на видеото. В Android това става от менюто с трите точки > Playback speed (скорост на възпроизвеждането).

 

Когато искаме да прескочим по-напред в клипа, няма нужда да използваме плъзгача. Натиснен на бутона 1 на клавиатурата веднага ще ни изпрати на 10% от клипа, 2 – на 20%, 5 – на 50% и т.н.

 

Още от Digital: