Вижте още видео ревюто: Lenovo IdeaPad Flex 5 - Мултифункционален хибрид с красив дизайн и компактни размери

 

С този характерен дизайн и гъвкавият му отварящ механизъм, няма шанс да не разпознаете, че на екраните ви е Lenovo IdeaPad Flex 5, с който започнахме да ви запознаваме обстойно в първата част на това видео ревю.

В нея разгледахме почти всичко видимо за очите по корпуса, като обърнахме внимание на използваните за създаването материали, качеството на изработката и сглобката им, цветовите разновидности на модел, размерите му, вътрешното пространство, където се намират клавиатурата и тъчпада, както и на още интересни неща от спецификата на устройството. За пропусналите да гледат въпросното видео ревю, директен линк към него сме приложили над тази статия, а сега е време да продължим напред с техническата част на обзора ни, защото един качествен хибриден лаптоп е не само дизайн, но добри хардуерни параметри.

Първият от тях е дисплея. Тъй като IdeaPad Flex 5 е 2 в 1 хибрид между лаптоп и таблет, Lenovo съвсем логично са избрали той да бъде тъчскрийн. Сензорите му работят много добре. Често при този тип устройства се наблюдава нужда от повторни или по-силни натискания в краищата на дисплея, но тук с такъв проблем не се сблъскахме. Дисплеят поддържа 10-точова мултитъч функционалност и това му позволява да изпълнява различни бързи команди и да разпознава жестове. Освен с ръка, по екрана на Flex 5 може да се натиска и посредством специалният фирмен Lenovo Digital Pen.

 

Самият дисплей е IPS или TN матрица с 14" диагонал и FHD резолюция. Ако някой се чуди „Защо не 4K?“, ще отговорим, че за толкова малка зрителна площ, 1920x1080 пиксела са оптимални, всичко над тях би било излишно. Дори да се вглеждаме от съвсем близко разстояние в дисплея, не забелязваме очертанията на пикселите. Яркостта на дисплея е 250 нита а покритието му е Glossy. Както можете да видите от този наш тест, екранът е добре видим, когато директно към него сме насочили светлината от един от студийните ни прожектори.

По отношение на хардуера, както и при други лаптопи на Lenovo  и тук компанията е дала на потребителите голям избор от конфигурации. Включително и за различни марки централни процесори. Ние тестваме устройство с CPU AMD Ryzen 5 4500U, което е 6-ядрено с 3MB L2 и 8MB L3 кеш, като тактовата му честотата е стандартна 2.3GHz и 4GHz при бустване. Ако обаче нямате нужда от чак такава мощ, можете да изберете и AMD Ryzen 3 4300U, който вече е с 4 ядра, 2MB L2 и 4MB L3 кеш, а тактовата му честота е съответно 2.7GHz и 3.7GHz.

 

 

Ако сте любители на централните процесори на Intel, то можете да конфигурирате машината с десета генерация CPU Intel Core i3-1005G1 и Intel Core i5-1035G1. По-мощният, който е съпоставим с Ryzen 5 е 4-ядрен с 6MB кеш и с 1GHz тактова честота. Характерното при този процесор е, че стандартната честота ниска, като това е направено с цел пестене на енергия. При клокване обаче процесорът достига до цели 3.6GHz, което разкрива целия му потенциал.

В този вариант освен с интегрирана Intel UHD Graphics има видео карта със самостоятелни 2GB GDDR5 памет. Това е NVIDIA GeForce MX330. При AMD хардуера се разчита на интегрирана AMD Radeon Graphics и NVIDIA MX330 с 2GB GDDR5 памет. И в двата варианта оперативната RAM памет е 8GB или 16GB Soldered DDR4-3200, а сториджа 256GB или 512GB SSD M.2 2280 PCIe NVMe.

 

Въпреки компактните му размери, периферията на лаптопа е достатъчно богата и функционална. По нейното продължение намираме 2 пълнорамерни USB порта 3.1 (Gen 1), един USB-C (Gen 1), цифров аудио/видео изход HDMI 1.4b, комбиниран аудио жак и 4-в-1 четец за карти памет, който разпознава формати SD, SDHC, SDXC и MMC. За безжичната връзка се грижат двойна Wi-Fi 6 антена и Bluetooth версия 5.0.

Lenovo IdeaPad Flex 5 се захранва от 3-клетъчна батерия с 52.5Wh заряд, която му е достатъчна за до 12 часа автономна работа. В комплект с лаптопа има 65W бързо зарядно.