Собствениците на смартфони с Android са свикнали да бъдат много внимателни за съдържанието, което изтеглят. Най-популярната мобилна платформа продължава да е обект на сериозен интерес от страна на хакерите. Подходящо доказателство е последният доклад на специалисти от ESET, които ни информират за поредната заплаха, която излага на риск устройствата с Android. Всъщност експертите откриват 172 проблемни приложения в Google Play.

 

Най-неприятното е, че въпросните заглавия са инсталирани вече повече от 330 млн. пъти, съобщава ibtimes. Според наличната информация по-голяма част от мобилните приложения са разработени да възпроизвеждат реклами и така генерират приходи за своите създатели. ESET също така твърдят, че около 40 от тях са причина за над 300 млн. инсталации в Google Play. Предимството на този софтуер е, че не изисква действия от страна на потребителите.

 

 

Веднъж след като зловредния софтуер попадне в дадено устройство започва автоматично да използва системните ресурси за възпроизвеждане на реклами. В случай, че забележите спад в производителността на смартфона задължително обърнете внимание какви мобилни приложения сте изтеглили, за да се предпазите. Сегашните данни са поредното доказателство колко трудно е за Google да ни предпазят от подобни заплахи в своя онлайн магазин.

 

Още от Digital: Какво да направим ако разберем, че Android приложение използва личните ни данни