Google Play е платформа, която се развива непрестанно и има ключов принос за успеха на Android в мобилната индустрия. Проблемите със сигурността са проблем, с който компанията се бори от години, но въпреки опитите на Google често разбираме за заплахи, които излагат на риск смартфоните с Android. Сега разбираме за поредното предупреждение на експерти от Bitdefender са открили 17 приложения в Google Play, които имат съмнително и необичайно поведение. Оказва се, че са част от мащабна мрежа за реклами.

 

Въпросните заглавия са генерирали общо над 500 хил. изтегляния от устройства с Android и някои са с положителен рейтинг. Тестовете на Bitdefender показват, че приложенията използват различни тактики за възпроизвеждане на реклами на началния екран на смартфоните. Някои потребители твърдят, че съобщенията се показват на "Full Screen" екран, дори когато не използвате съответното заглавие. Постоянната активност във фонов режим се отразява негативно и на батерията. 

 

 

Откритите приложения използват популярни техники за разпространение на зловреден софтуер и са програмирани да се скрият след 48 часа на активност. кода им се разделя между няколко "Resource файла", показване на реклами часове след инсталацията и др. Eкспертите на Bitdefender са информирали на свой ред Google и твърдят, че приложенията вече са офлайн. Има как лесно да проверите дали сте изложени на риск.

 

Пълният списък със зловредни приложения включва:

 


    Car Racing 2019
    4K Wallpaper (Background 4K Full HD)
    Backgrounds 4K HD
    QR Code Reader & Barcode Scanner Pro
    File Manager Pro — Manager SD Card/Explorer
    VMOWO City: Speed Racing 3D
    Barcode Scanner
    Screen Stream Mirroring
    QR Code — Scan & Read a Barcode
    Period Tracker — Cycle Ovulation Women’s
    QR & Barcode Scan Reader
    Wallpapers 4K, Backgrounds HD
    Transfer Data Smart
    Explorer File Manager
    Today Weather Radar
    Mobnet.io: Big Fish Frenzy
    Clock LED

 

Още от Digital: 4 лесни начина за скриване и ограничаване на Android приложения