“Когато започнеш нещо, трябва да го довършиш“. Това е мотото на британския медик Луиза Олдрич-Блейк, което ѝ помогна да разработи нови техники за хирургични интервенции, които спасяват животи на войници по време на Първата световна война. Олдрич-Блейк има голяма роля и за разбиването на бариерите пред жените да навлязат в медицината. Днес Google отбелязва със специален Dooddle именно рождението на първата британка-хирург през 1865г.

 

На 22-годишан възраст Олдрич-Блейк се записва в Лондонското училище по медицина за жени с намерението да „направи нещо полезно“. Тя печели златен медал по хирургия през 1893 г. и магистратура година по-късно. Става първата жена, която е магистър по хирургия в английската история.

Луиза Олдрич Блейк

 

През 1903 г. публикува научен труд, в който описва иновативно лечение на рак на ректума. От 1910 г. до 1925 г. практикува медицина в две болници, като става и първата жена, която специализира в анестезията и дори преподава лекции по темата.

 

По време на Първата световна война Олдрич-Блейк прекарва почивните си дни в полева болница на Червения кръст близо до Париж. Пациентите там я наричат „Мадам Генерал“. Тя оборва критиците, които смятат, че жените нямат място във военните болници и лично пише писма на всяка жена-лекар, която познава и ги кани да се присъединят. Това вдъхновява много момичета да започнат да учат медицина. През 1925 г. Олдрич-Блейк получава орден Дама на Британската Империя, като в нейна чест е издигната и статуя близо до централата на Британската асоциация по медицина.