Прекарвате голяма част от деня си с Gmail? Ако изпращате и получавате по-голямата част от вашите имейли на компютъра, клавишните комбинации могат да ви спестят много време. Има десетки клавишни комбинации за Gmail, но от cnet са събрали най-полезните според тях.

 

Gmail разделя клавишните комбинации на две групи: такива, които винаги са включени и такива, които трябва да бъдат активирани. За да видите всички клавишни комбинации, които Gmail предлага, натиснете „Shift-?“ докато преглеждате входящата си поща в Gmail.

 

Винаги активни клавишни комбинации

1. Можете да използвате клавишите със стрелка нагоре и надолу, за да се движите през входящата си поща; ще видите тънка, синя, вертикална линия да се движи по левия ръб на входящата ви поща, докато натискате клавишите със стрелки. За да отворите съобщение, натиснете „Enter“.

 

2. Когато гледате разговор по имейл, натиснете клавиша „N“, за да преминете към следващото съобщение в разговора, и клавиша „P“, за да преминете към предишното съобщение. Натиснете клавиша „Enter“, за да разгънете и свиете съобщения в разговора.

 

Клавишни комбинации, които трябва да се активират

За да активирате следните клавишни комбинации, кликнете върху иконата на зъбно колело в горната дясна част на входящата си поща и изберете „Settings“. В таба „General“, превъртете надолу до „Keyboard shortcuts“ и кликнете върху „Keyboard shortcuts on“. За да завършите, превъртете до дъното и кликнете върху бутона „Save Changes“.

 

 

1. Натиснете клавиша „C“, за да съставите ново съобщение. Използвайте „Shift-C“, за да съставите съобщение в нов прозорец. Или натиснете клавиша „D“, за да съставите съобщение в нов таб.

2. Когато имате отворен имейл, натиснете клавиша „J“, за да преминете към следващия имейл във входящата си поща, и клавиша „K“, за да преминете към предишния имейл.

3. Натиснете клавиша „U“, за да опресните входящата си поща или за да се върнете във входящата си поща, ако имате отворен имейл.

4. За да изберете съобщение от входящата си поща (тоест, да поставите отметка в полето му), преместете вертикалната синя линия на него и натиснете клавиша „X“.

5. Изберете разговор и натиснете клавиша „M“, за да го заглушите. Заглушаването архивира разговора и запазва всички бъдещи отговори във входящата ви поща. Ако съобщение от разговора бъде изпратено директно до вас, то ще се покаже във входящата ви поща.

6. С избрано съобщение или съобщения във входящата ви поща, натиснете клавиша „#“, за да ги преместите в кошчето. За да архивирате имейлите, вместо да ги изтривате, натиснете клавиша „E“.

7. Изберете съобщение във входящата си поща и натиснете клавиша „B“, за да го отложите. То ще бъде премахнато от входящата ви поща и ще се появи отново в горната част на вашата пощенска кутия по-късно, след определено време, което сте задали.

8. Когато преглеждате входящата си поща, натиснете клавиша „S“, за да маркирате имейл със звезда. Не е необходимо да имате избран имейл, за да го маркирате; трябва само да преместите тънката, синя линия до него. Натиснете отново „S“, за да премахнете звездата.

9. Когато преглеждате входящата си поща, натиснете клавиша /, за да преместите курсора в полето за търсене в горната част на страницата.

10. Когато отворите имейл, натиснете клавиша „R“, за да отговорите. Натиснете клавиша „A“, за да отговорите на всички и клавиша „F“, за да препратите разговор. Натиснете „Shift“, с която и да е от тези команди и ще отговорите на всички или препратите в нов прозорец.

11. Натиснете „Tab-Enter“, за да изпратите съобщение.

12. Има няколко команди, използващи клавиша G. Най-полезни са тези шест:

G+A – отивате до всички имейли

G+I – отивате до основната входяща поща

G+S – отивате до имейлите маркиране със звезда

G+D – отивате до папка Drafts

G+T – отивате до имейлите които сте изпратили

G+C – отваряте списъка с контактите си (той се отваря в нов таб)

13. Има няколко команди, използващи клавиша *, което на практика е Shift-8. Най-полезни са тези три:

*+A – избира всички имейли

*+N – демаркира всички имейли

*+U – избира цялата непрочетена поща.

 

Вижте 10 термина и функции в Gmail, които е добре да знаем