Eксперти по сигурността на VPN Pro предупреждават за нов проблем, който заплашва устройствата с Android. Този път смартфоните с платформата са изложени на риск от антивирусни приложения с голям брой изтегляния в Google Play. Проблемът е, че вместо да ни предпазват от вируси и други проблеми от този тип въпросните заглавия са разработени специално да откраднат информация и да инфектират смартфоните. Toва налага да бъдем много внимателни.

 

Според официалните данни на VPN Pro заглавията, които попадат в списъка им вече са генерирали милиони инсталации за Android. Потребителите дават някои специфични разрешения мислейки, че изтеглят антивирусна програма, но вместо това мобилното приложение предизвиква неочаквани проблеми. Някои от тях си осигуряват достъп до камерите, а другите могат дори да извършват телефонни обаждания, съобщава Mirror.co.uk.

 

 

Ето и кои са имената на антивирусни приложения, които крият рискове за сигурността на личните ни данни:

 

Security Master

Virus Cleaner

Antivirus Free 2019

360 Security

Virus Cleaner 2019

Super Phone Cleaner

360 Security Lite

Super Cleaner

Clean Master

Super Security

Antivirus Free

Antivirus Android

Antivirus & Virus Cleane

Antivirus Mobile

 

Специалистите съветват да обръщате специално внимание на коментарите и рейтингите в Google Play, за да се предпазите. Най-добре е да изтегляте съдържание единствено от добре познати разработчици. Другият полезен съвет е да проверите разрешенията, които всеки инсталиран софтуер на смартфона е получили от вас. По този начин ще сведете до минимум възможността да станете жертва на подобни заплахи.

 

Oще от Digital: Какво да направим ако разберем, че Android приложение използва личните ни данни