Днес Google искат да ни обърнат специално внимание към едно от най-гледаните спортни събития в световен мащаб. Това е турнира в Уимбълдън, който се провежда в едноименния парк в английската столица и сега стартира неговото 140-годишно издание. Всеки един фен на играта очаква с нетърпение да започне най-колоритното състезание на тревни кортове, което се провежда в световен мащаб. Уимбълдън е най-старият и според мнозина най-престижния тенис турнир в света.

 

Любопитен факт е, че тревната настилка на кортовете се използва само от самите състезатели, които участват в него. Специална привилегия на бившите шампиони е, че на тях няма как да им бъде отказано да играят на централния корт. Купата, която получава спечелилия най-реномирания турнир в тениса има надпис с текст "Световен шампион на сингъл". Организаторите полагат много усилия да проведат състезанието по най-добрия начин и да поддържа тревата на всеки корт с височина от "перфектните" 8 милиметра. 

 

140 години от първото провеждане на Уимбълдън

 

Традиционно хиляди хора се нареждат на опашка още ден преди старта на Уимбълдън, за да могат да се сдобият с билет за някой от мачовете. Друга интересна подробност е, че предпочитаната закуска по време на турнира са ягодите и сметаната. По време на двуседмичният турнир се консумират около 28 тона ягоди и над 7 000 литра сметана. Мартина Навратилова е рекордьор сред жените, тъй като има 12 титли, а при мъжете тази чест се споделя от Уилям Реншоу, Пийт Сампрас и Роджър Федерер с по 7.

 

Ето и няколко любопитни фкта за Уимбълдън.

 

1. Уимбълдън е най-старият турнир по тенис в света.

 

2. След 1877г. турнирът се провежда всяка година през месец юни и юли в Уимбълдън, квартал на Лондон, Англия

 

 

3. Уимбълдън е един от четирите турнира по тенис от Големия шлем и е единственият от тях, който се играе на трева.

 

4. С тревната си площ, поддържана стриктно с височина 8мм.

 

 

5. На Уимбълдън, първият победител в турнира Спенсър Гор открива техниката воле през 1877г.

 

6. Уимбълдън включва няколко отделни турнира, провеждани по едно и също време: сингъл мъже и жени, двойки мъже, жени и смесени, юноши – сингъл и двойки, девойки – сингъл и двойки.

 

 

7. Тревата на Централния корт не се използва от никой друг през годината, освен от състезателите, участващи в шампионата всяко лято.

 

8. През 1999 г. Тодор Енев е финалист на юношеския Уимбълдън на двойки с партньор Ярко Ниеминен (Финландия)

 

9. През 2008 г. Григор Димитров става шампион на Уимбълдън при юношите на сингъл, побеждавайки във финала Хенри Континен

 

 

10. През 2011 г. Цветана Пиронкова достига до четвъртфинал, където губи от Петра Квитова.

 

11. През 2014 г. Григор Димитров достига до полуфинал, където губи от Новак Джокович.

 

12. Победителят в турнира за мъже поединично получава купа, която е изработена и връчена за първи път през 1887 г. На нея е изгравирано изречението: „Световен шампион на сингъл“.

 

13. Ако посетите мач от турнира, дори можете да опитате от прочутите ягоди със сметана (придружени от чаша Pimm’s) , които са направили турнира това което е.