Повечето хора знаят три неща за Бил Гейтс: че е един от най-богатите хора в света, че е един от съоснователите на една от най-успешните технологични компании на всички времена – Microsoft, и че е изключително щедър филантроп чрез фондацията, която има с жена си Мелинда Гейтс.

 

Но има много други любопитни неща за Гейтс, които за мнозина остават неизвестни, смятат от Business Insider. Ето някои от тях:

 

1. Като тийнейджър в Lakeside Prep School, Гейтс пише първата си компютърна програма на компютър на General Electric. Това е код за играта „Tic-tac-toe“.

 

2. След като от училището откриват неговите способности по програмиране, те му позволяват да напише компютърната програма на училището за разпределение на учениците по класове. Гейтс несъмнено се забавлявал с писането на този код, той програмирал програмата така че да попадне в клас с "непропорционален брой интересни момичета".

 

3. Гейтс изкарва 1590 от 1600 точки на SAT теста.

 

4. В тийнейджърските си години, Гейтс прочел всички томове на World Book Encyclopedia  („Световна енциклопедия“).

 

5. Като много други успешни технологични предприемачи, Гейтс отпада от колежа. Той напуска университета в Харвард през 1975 година, за да се посвети изцяло на Microsoft.

 

6. Две години след като напуска Харвард, Гейтс е арестуван в Ню Мексико, защото шофирал без книжка и преминал на червено.

 

7. Като шеф в Microsoft, в началото докато служителите му били „разумен брой“, Гейтс запомнял регистрационните номера на автомобилите им, за да ги следи кога идват и кога си тръгват от офиса.

 

8. Говорейки за автомобили, Гейтс има  завидна колекция от Porsche-та. На младини, Гейтс имал доста глоби за превишена скорост, така че бил принуден да си наеме адвокат само за тази цел. Друга любопитна история е, че Гейтс си купил Porsche 959, 13 години преди колата да бъде одобрена от Американската агенция за опазване на околната среда или Американското министерство на транспорта. Автомобилът бил забранен за внос до 1999 година, но това не попречило на Гейтс да си я купи. Колата все пак пристигнала, но Гейтс не могъл да я освободи от митницата години наред.

 

9. Гейтс лети предимно със самолет, който притежава от 1997 година, който той нарича „голямото ми въодушевление“.

 

10. През 1994 година, Гейтс купува за $ 30,8 милиона, „Кодекс Лестър“ – тетрадка с бележки на Леонардо да Винчи. В нея великият Леонардо да Винчи е описал свои опити, наблюдения и изследвания, които е събирал през целия си живот. Тетрадката е била наречена така в чест на английския граф Лестър, който купил ръкописа през 1717 година.

 

11. Любимата група на Бил Гейтс? Е, те са две: Weezer и U2.

 

12. Гейтс казва, че чете по 50 книги годишно. „Четенето все още е основният начин, по който научавам нови неща и тествам моето разбиране за нещата", казва той.

 

13. За кое най-много съжалява Гейтс? За това, че не е научил нито един чужд език.

 

Вижте защо Бил Гейтс не разрешавал на децата си да използват мобилни телефони