Всяка година на пазара се появяват нови и нови флагман модели смартфони. В повечето случаи наследниците превъзхождат предшествениците си с 1-2 минимални ъпгрейда, а през 2018г. станахме свидетели и на няколко премиери при които ново беше само името , но и устройството. За щастие Huawei не е от марките които са пестеливи от към иновации и нагледното доказателство на това твърдение се казва Mate 20 Pro който почти по нищо не прилича на предшественика си Huawei Mate 10 Pro. В това свое видео ревю, Digital.bg ще ви покаже кои са 12-те най-интересни иновации които превръщат Mate 20 Pro в уникален.

 

 

Дизайнът на смартфона определено е впечатляващ, цветовете също. Въпреки материалите от които е направен, Mate 20 Pro разполага с NFC модул за безжична връзка с други устройства, включително и за разплащане. Правим този NFC акцент, защото в последно време някои флагмани на други марки нямат тази опция и оправданието на производителите им е, че материалите от които са направени телефоните не го позволяват - е Huawei са успели да използват модерни и здрави материали които придават красив дизайн на смартфона, без да ни ощетяват с липсата на NFC. 

 

Huawei Mate 20 Pro не само може да се зарежда безжично, той го прави бързо чрез 15 W Huawei  Wireless Quick Charge, а освен това и може да споделя безжично от енергията си с други смартфони които са изчерпали своята. Повярвайте ни, хората остават изумени когато им кажете "Искаш ли да ти дам малко от батерията ми?" "Ами нямам кабел?!" "Спокойно - не ми е нужен!" и просто допирате гърба на своя Mate 20 Pro до техния смартфон. Функцията също така е много полезна за хора които използват Smart аксесоари като слушалки, часовник или фитнес гривна. Зареждането става бързо и безпроблемно. 

Mate 20 Pro има първото по рода си бързо зарядно 40 W Huawei  SuperCharge, което позволява 4200mAh Li-Po батерията да се зареди от 0 до 70% за само 30 минути. Събуждате се, включвате телефона си да се зарежда, закусвате, пиете кафе, правите сутрешният си тоалет и ето, че вече имате заряд за почти 2 дни.

 

 

Звукът на смартфона е стерео и е доста силен. ОК и други смартфони са с два високоговорителя и имат силен звук, НО...никой до този момент не се беше досетил да интегрира втория говорител директно в USB Type-C порта. Ако загледате периферията на Mate 20 Pro - никъде по продължението ѝ, няма да намерите решетка под която да стои високоговорител. Вторият говорител е горе над дисплея и е вграден в слушалката. Тази комбинация повишава устойчивостта на прах и вода. Mate 20 Pro е с IP68 защита.

 

Продължавайки по периферията, ще отворим капака на Dual SIM картите, за да ви кажем, че Huawei Mate 20 Pro е първият смартфон който използва карти с допълнителна памет от стандартна nano SD. Тя влиза на мястото на nano SIM картата. По-бърза е, по-надеждна и най-важното универсална. По всяка вероятност това революционно решение ще ни подтикне в скоро време да кажем "Чао чао micro SD".

 

 

Погледнете дисплея на Mate 20 Pro - прави ли ви впечатление нещо, освен, че е голям, "Notch", извит в краищата си, с много висока резолюция и високо ниво на защита. Всъщност няма как при изключен екран да забележите, че тук вътре е вграден четецът на пръстови отпечатъци. Той не е под дисплея, отстрани или върху гърба. Просто поставяме пръста си върху екрана и телефонът разпознава, че е в нашата ръка и се отключва. Функцията работи бързо и безпроблемно, като можем да я комбинираме и с лицево разпознаване посредством предната селфи камера.

 

Споменавайки камери, да обърнем Mate 20 Pro с гръб към нас. Разположението на трите камери и светкавицата е вдъхновено от спортните автомобили на Porsche, но най-впечатляващото е качеството с което снимат те и функциите които имат. P20 Pro също имаше тройна камера Leica, но тук Huawei са ъпгрейднали значително, добавяйки например оптична стабилизация при видео с 4K качество, широкоъгълен обектив и много други, които скоро ще ви покажем обстойно в нашето специализирано фотографско видео ревю.

 

Huawei Mate 20 Pro може да снима видео с "Ефект Боке" при който лицето в кадър е на фокус, а всичко около него е размазано. Също така можете да се възползвате и от монохромен ефект който за първи път видяхме в холивудската продукция "Sin City" - всичко е черно-бяло, а само човекът който снимате, дрехите му и нещата които държи са цветни. Споделяйки такова видео социалните мрежи, няма шанс приятелите ви да не останат впечатлени. Освен това можете да снимате и много яко видео с добавена реалност в която Huawei ви позволяват да превърнете плюшената играчка на детето си в реален виртуален герой във видеото което снимате с камерата.

 

 

Както при снимки и видео, така и в почти всяка функция на Mate 20 Pro, на помощ на потребителите идва изкуственият интелект AI. Той разпознава и синтезира различни обекти в снимката, стабилизира изображението в нощен режим, регулира фона в портретен, управлява захранването и зареждането на батерията, подобрява FPS при игра на игри. AI дори стои в основата на проекта "Sound of Light" в който Huawei Mate 20 Pro превръща Северното сияние в музика.

 

Да преминем към софтуера. В падащото меню има опция "Безжична защита". Нека името не ви подвежда - това всъщност е много полезен десктоп режим, който превръща комбинацията от смартфон и Smart телевизор в истински настолен компютър. Да, Samsung също имат своя Dex Station който превръща телевизора в компютър. Но той е външно устройство, което заема място, трябва да носите със себе си и най-важното струва още пари. При Mate 20 Pro десктоп режимът е вграден в телефона и работи наистина добре. Отново не се бъркайте, това приложение е много по-различно от масовият Mirror Shere и има много повече функционалности. Така прибирайки се в къщи или в хотелската стая по време на командировка, не ви е нужен компютър. След последният софтуерен ъпдейт от Huawei, приложението работи идеално гладко и безпроблемно.

 

Huawei Mate 20 Pro може да се използва като дистанционно, защото има IR инфра червен порт горе в ляво. Сещате ли се за друг флагман от този ранг, който да има тази на пръв поглед малка, но много полезна екстра. Приложенията са много, а сред тях има и много забавни...можете да си пуснете мач почти на всякъде където има телевизор или да регулирате температурата на климатика в хотелската си стая, без да искате дистанционно от рецепция. 

 

 

Mate 20 Pro е първият Android смартфон със супер бърз 7nm процесор. Това е  HiSilicon Kirin 980, но тук няма да акцентираме върху силата му, която е наистина впечатляваща, още повече, че в нея има 10-ядрен геймърски графичен процесор Mali-G76 MP10. Нещо което вероятно не знаете е, че Kirin 980 превръща Mate 20 Pro в първият в света смартфон който има LTE CAT.21 която достига скорост до 1.4 гигабита в секунда. С това Huawei гледат в бъдещето, защото към днешна дата са единици градовете в които мрежата достига скорост от 1 гигабит. Целта е дори след 2 години Mate 20 Pro да е актуален топ модел, който да отговаря на съвременните изисквания през второто десетилетие на 21 век.