В 50-годишната си история, NASA не само разшири изследваното от нея космическо пространство, но също така предостави на обществеността някои от космическите си технологии, от които днес можем да се възползваме ежедневно.

 

Въпреки че повечето хора никога няма да стъпят на Луната, те почти всеки днес влизат в контакт с технологиите, които са изобретени и използвани в мисиите на космическата агенция.

 

Ето как неща, които днес смятаме за най-обикновени и безинтересни, всъщност са се родили в стремежа на човека да завладее космоса.

 

1. През 90-те години на миналия век, екип учени от Jet Propulsion Laboratory работят по създаването на камера, която е достатъчно малка, за да се побере в космически кораб и достатъчно мощна, за да осигури нужното качество на снимките. Днес, една от всеки три мобилни камери е базирана на технологията, чийто първоначален дизайн е бил създаден за космическата програма на NASA.

 

2. Lewis Research Centre са се опитвали да разработят изключително здрав слой, с който да се покрият каските на астронавтите. Така те създават технология, която днес се използва в оптиката за създаване на стъкла, устойчиви на надраскване.

 

3. NASA използват червената LED светлина в космоса за отглеждане на растения. На земята, тази технологията на NASA е допринесла за разработването на редица лекарства.

 

4. Маратонките Nike Air нямаше да съществуват ако не беше технологията разработена от NASA. След като прилагат гумата за каските на астронавтите, в NASА осъзнават, че могат да я използват и за обувките им. Техниката на агенцията води и до създаването на амортисьори, които се поставят в дъното на обувката и се използват в маратонките за атлети.

 

5. Фолиото, което използваме днес тук на Земята също е създадено за NASA. Агенцията е използвала технологията за да защитава космическите кораби и хората в Космоса.

 

6. Астронавтите се нуждаят от надежден начин за пречистване на водата, която пият в космоса. Технологията за филтриране на водата съществува още от началото на 50-те години на миналия век, но NASA е трябвало да намери начин за пречистване на водата в екстремни условия и за по-дълги периоди от време. Така се появява активният въглен във филтрите за вода, който е специално комбиниран със сребърни йони за неутрализиране на  патогенните организми във водата.

 

7. Въпреки че изобретател на първия захранван с батерии инструмент е компанията Black & Decker, NASA са допринесли за усъвършенстването на технологията. В средата на 60-те години на миналия век, за мисията си до Луната, NASA са имали нужда от инструмент, който астронавтите да използват, за да вземат проби от скалите и почвите. Той трябвало да е лек, компактен и достатъчно мощен, за да копае дълбоко в повърхността на Луната. Така NASA и Black & Decker изобретяват захранвана с батерии бормашина. В резултат днес разполагаме с по-леки, безжични инструменти, ръчни прахосмукачки, и други.

 

8. NASA и Diatek разработват точен термометър, който поставен в ухото на пациента засича инфрачервената радиация в тъпанчето и дава точна цифрова оценка за около две минути.

 

9. Мишката, една от най-използваните джаджи днес, съществува поради простата причина, че е била необходима на NASА. Тъй като с времето компютрите са намирали все по-широко приложение в космическите мисии, агенцията инвестира в проект за подобряване на тяхната интерактивност. Резултатът е компютърната мишка.

 

10. В Космоса температурите са екстремни, затова NASA разработват алуминизиран полиестер, използван днес като изолация за домовете ни.

 

11. През 80-те години на миналия век изследователи на NASA правят проучване как могат да се използват микроводорасли като хранителен запас при дълги мисии в космоса. Резултатът от работата им е създаването на Formulaid – хранителна добавка, съдържаща се в бебешкото адаптирано мляко, която е от изключителна важност за менталното и зрително здраве на новороденото.

 

12. Memory foam е уникален материал, който се движи и мени своето положение спрямо извивките на тялото и намалява съприкосновението с особено чувствителните му зони – глава, рамене, таз, колене, ходила. Във всяка точка, тялото потъва в различна степен в зависимост от собствената тежест и топлина. Този материал се е използвал от NASА за направата на седалките в космическите совалки. Днес този материал има редица приложения – в самолетостроенето, за изработката на матраци, и така нататък.

 

Вижте най-странните проекти на NASA