Google привличат вниманието ни с ново интересно лого на своята начална страница. Визуализацията е вдъхновена от личността на Педро Линарес Лопес. Той е известен артист от Мексико, който придобива популярност със своите многоцветни скулптури на животни. Неговите творения добиват популярност като т.нар. "Alebrijes" и са уникален продукт от фолклорната традиция на мексиканското изкуство.

Педро Линарес Лопес е роден в Мексико Сити на днешния ден през 1906г. Неговият баща също се занимава със създаването на уникалните скулптури и го обучава лично на този занаят. Още на 12-годишна възраст малкият Педро Линарес Лопес вече показва завидна сръчност при правенето на традиционни фигури като пинята или скелетни скулптури известни като кавалери.

Традиционно кавалерите се използват в ежегодните празненства в чест на Деня на мъртвите в Мексико.

 

 

Уникалната визия на творенията, които създава е провокирана от сън, в който Педро Линарес Лопес е на магическо място, което наподобява гора. Изведнъж околните камъни и дървета се превръщат в необичайни животни, които започват да викат силно "Alebrijes, Alebrijes, Alebrijes". Tака се ражда името на фигурките, с които придобива популярност в своята родина.

След това започва да създава от хартия копия на животните, които е видял в своя сън, за да ги покаже на всички и да ги превърне в реалност. Педро Линарес Лопес прави и специални фигурки за художници като Фрида Кало, Диего Ривера и други артисти от Academia de San Carlos.

Цялата страна възприема неговото хоби и в много градове се появяват артисти, които активно се занимават с правенето на "Alebrijes". През 1990г. е удостоен с първата мексиканска национална награда Arts and Sciences в категория Popular Art and Traditions.

Семейството му продължава да се занимава със създаването на "Alebrijes" и да развиват дейността на Педро Линарес Лопес след неговата смърт през 1992г.

 

Oще от Digital: Най-забавните драскулки на Google през годините