От пускането на iPhone 7 през месец септември 2016 година, Apple направи по-лесно от всякога заснемането на висококачествени снимки. И все пак, дори и с iPhone в ръка, може да направите грешки, които да развалят вашите снимки.

 

Ако не искате това да се случи, разгледайте информацията на Business Insider за тези 11 съвета от професионални фотографи за по-добри снимки с iPhone.

 

1. Никога не трябва да използвате светкавица, освен ако няма естествена такава. Светкавицата не само ‘измива‘ тена на кожата, но и прави снимките да изглеждат като изкуствени. Ето защо професионалните фотографи препоръчват да използвате светкавица само ако няма практически никаква светлина и тока е спрял.

 

2. Светкавицата може също да е полезна, ако трябва да попълните сенки, например когато правите снимка на залез. Светкавицата може да се използва и когато правите снимки  при много силна слънчева светлина, за да запълнете сенките.

 

3. Никога не трябва да използвате и цифрово увеличение. Една от най-големите грешки, които можете да направите, докато правите снимки с вашия iPhone, е да увеличите мащаба. Всички модели iPhone, с изключение на iPhone 7 Plus (благодарение на двойния обектив), имат фиксирано фокусно разстояние. Цифровото увеличение не е добро за използване на iPhone, тъй като разширява само зоната на изображението, което води до загуба на контраст. По принцип, ако използвате цифрово увеличени в крайна сметка ще загубите много данни и ще завършите със снимка с ниска резолюция. По добре е вие да се доближите до обекта си.

 

4. При условия на слабо осветление коригирайте експонацията на камерата на iPhone-а си, преди да направите снимка. В iOS 8 и по-късните версии, можете да промените нивото на експонация на камерата на iPhone, преди да направите снимка. За целта започнете с натискането на най-яркото място, което виждате на екрана си. Ще се появи малка жълта кутийка с икона на слънце, маркирайте фокуса и нивото на експозиция по подразбиране. За да направите снимката си по-светла или по-тъмна, докоснете и прекарайте пръст нагоре или надолу, без да вдигате пръста си, за да увеличите или намалите експозицията. Иконата на слънцето трябва да се движи нагоре или надолу с пръста ви.


По принцип регулирането на експозицията ви дава по-голям контрол върху снимката до постигане на желания ефект. Възможността за избор на експонацията също е полезна, когато правите снимки на сцени с висок контраст, като пейзажи.  

 

5. Друг лесен начин за балансиране на експозицията е използването на HDR функцията. Тя  автоматично комбинира три снимки от една и съща сцена в една снимка. Може да се ползвате от този съвет, когато сте в ситуации на осветление, където сцената има дълбоки сенки и ярки, ярки акценти. Може да използвате HDR функцията в късния следобед и вечер когато светлината е оскъдна.

 

За да активирате HDR, докоснете иконата на HDR в горната част на екрана на камерата на вашия iPhone. Ако изберете  "Auto", камерата на iPhone автоматично ще анализира сцената и ще включи HDR, ако е необходимо. Ако изберете  "On", вашия iPhone ще заснема постоянно в режим HDR, докато не го изключите.

 

6. Следвайте естествените линии на обектите в снимките си – тоест следвайте линиите на хоризонта, следвайте линиите от сгради и структури.

 

7. Включете мрежата от линии като отидете в Settings > Photos & Camera и докоснете превключвателя до "Grid". Сега когато отворите приложението си за камера, трябва да видите линии, които разделят екрана на девет правоъгълника с еднакви размери. За да сте сигурни, че снимките ви са добри, подредете обектите в тези правоъгълници.

 

Чували ли сте за правилото на третините? Идеята е никога да не позиционирате обекта точно в центъра на снимката. Разбира се, той не трябва да бъде ‘забит’ в един от ъглите. За най-интересни снимки обектът трябва да е леко изместен вляво, вдясно, нагоре, или надолу. Можете да разположите вашия обект във всеки един от четирите пресечени точки на мрежата, или по протежението на една от линиите.

 

8. Използвайте функцията за автоматично фокусиране на iPhone, за да контролирате предмета на снимката. За да сте сигурни, че обектът ви винаги е на фокус, докоснете и задръжте екрана, за да заключите фокусната точка на фотоапарата. На екрана трябва да се появи жълт правоъгълник, в който се казва AE / AF Lock.

 

9. Използвайте режима Burst, когато снимате селфита или портрети. Burst режимът ви позволява да правите няколко снимки едновременно в бърза последователност. Той е идеален също за бързо движещи се обекти и бързо променящи се ситуации. За да се възползвайте от режима, докоснете и задръжте бутона за заснемане.

 

10. Използвайте вашия Apple Watch, за по-добри селфита и групови снимки. Приложението по подразбиране за снимки на Apple Watch е много удобно в тези случаи. За целта, отворете приложението за камера на вашия iPhone. След това отворете приложението за камера на вашия Apple Watch. Това ще превърне вашия Apple Watch в отдалечен дисплей, докоснете бутона на затвора, бутона за таймера или бутона „Burst“, за да направите снимка. Може дори да докоснете екрана на Apple Watch, за да фокусирате.

 

11. За да поддържате стабилно камерата, използвайте бутона за силата на звука, за да направите снимка, вместо да натискате екрана на iPhone. Прост и ефективен начин да се избегнат евентуални поклащания.

 

Вижте как да направим устройствата с iOS да работят по-бързо