Независимо дали сте на интервю за работа или се опитвате да впечатлите шефа си, вашите несъзнателни действия по време на труден момент може да ви изиграят лоша шега. Какво по-лошо от това, вашите нервни действия да крещят на другите: „Аз не съм готов за това!“

 

Психолозите казват, че информираността за нашето издайническо поведение е първата стъпка към преодоляването му. Ето защо от Business Insider са съставили списък с 11 нервни навици, които ви правят да изглеждат некомпетентни.

1. Гризане на нокти

Гризането на нокти не само изглежда неприлично и ви злепоставя, но и опустошава ръцете ви.

2. Постоянна проверка на телефона

Човек, който постоянно проверява телефона си, демонстрира на околните колко му е скучно. За съжаление, това е по-често срещан навик, отколкото предполагате.

3. Избягване на контакт с очите

Твърде малко контакт с очите на събеседника ви може да навреди на шансовете ви да направите добро впечатление. За да ви възприемат хората за уверен и компетентен, трябва да имате директен контакт с очите на събеседника си приблизително половината от времето на разговора.

4. Триене на ръцете една в друга или в бедрата

Това действие може да се възприеме като агресия от ваша страна. По време на интервю, добре е ръцете ви да лежат спокойно на коленете ви с дланите надолу или ги сгънете на масата пред себе си.

5. Ненавременно поведение

Много силен смях или хихикане по време на тържествен момент в офиса може да ви злепостави пред колегите ви.

6. Неуместни думи

По време на интервю не е уместно на всеки въпрос първо да казвате: „Хм, това е интересен въпрос!“ или „Да, интересно!“

7. Стоите намръщени

Намръщената физиономия, не само ви прави да изглеждате неприятно, но и ви прави да изглеждате по-малко интелигентни. Хората, които се усмихват се възприемат като по-интелигентни и надеждни, отколкото тези, които се мръщят.

8. Игра с косата

Това действие се възприема като вятърничаво поведение.

9. Използване на паразитни думи

Изрази като „хм“, „като“, „вие знаете“, „в смисъл“ и други няма да ви помогнат да спечелите ничие доверие, дори напротив. Подобен тип паразитни думи в речта сигнализират за неувереност, липса на достатъчно информация, неподготвеност по темата, или неправдоподобност.

10. Скърцане със зъби

По време на стресови ситуации много хора стискат зъби. Това поведение обаче може да ви накара да изглеждате ядосан, арогантен или просто притеснен.

11. Бързо говорене

Освен че трудно ще ви разбират, бързото говорене ви прави да изглеждате некомпетентен и като човек, който не владее ситуацията.

 

Вижте 6 технологични правила, които ще променят бъдещето ни