Виното е толкова старо питие, че ако някой иска да изучи историята на тази божествена напитка изцяло може да му отнеме години. Не е нужно обаче да знаете всичко, а само най-любопитното. Затова събрахме за вас 10 забавни факти за виното, с които може да впечатлите приятелите си на празника Трифон Зарезан.

 

1. Традицията да се удрят чашите при наздравици е от времето на древен Рим, където този метод се използвал за да се уверят всички, че никой не се опитва да отрови другите. При сблъсъка на чашите виното се разлива от една чаша в друга. Тази традиция обаче била започната много по-рано още в древна Гърция, където домакинът е трябвало да отпие първи от чашата си с вино, за да покаже на своите гости, че не възнамерява да ги отрови.

 

2. В древен Рим било забранено на жените да пият вино, а в древен Египет виното изобщо не било на почит. Царете избягвали да пият вино защото смятали, че червената алкохолна напитка всъщност е кръвта на мъжете, които се опитват да се борят с боговете и не успяват. Ето защо, според египтяните, виното кара хората да действат нерационално, когато пият вино.

 

3. През 2003 година учителят по физическо, Ричард Джулин от Швеция бил коронован за световен шампион по разпознаване на вина по миризмата им. Той разпознал 43 вина от общо 50.

 

4. Най-старият човек в света доживял до 122 години признал, че всеки ден в менюто му били включени зехтина, виното и шоколада.

 

5. През 19 век, френски химик направил състояние от продажба на червено вино, смесено с кокаин. Неговата напитка „Vin Mariani“ била одобрена от кралица Виктория, президента Маккинли, и папа Лъв XIII.

 

6. Тъй като бутилките с вино, които са потънали с Титаник са все още непокътнати, останките на кораба на дъното на океана могат да бъдат считани за най-старата винарска изба в света, която за съжаление не може да бъде „отворена“ никога вече.

 

7. Знаете ли, че има един ензим в стомаха на човека, който е причината жените да се напиват по-бързо от мъжете с вино? Този ензим спомага за по-ефективния метаболизъм на алкохола. Мъжете имат повече от този ензим, и за това те се напиват по-трудно с вино, докато при жените е обратното – те се напиват по-лесно, защото имат по-малко от този ензим.

 

8.  За производството на една бутилка вино са необходими около 600 зрънца грозде.

 

9. Виното е без мазнини и не съдържа холестерол.

 

10. Когато вечеряте навън в изискан ресторант и си поръчате вино, често срещано явление е сервитьорът да ви донесе тапата на бутилката, от която ви е сипал. Трябва ли да я помиришете? Според традицията да, въпреки че тапата няма да ви каже много за виното, което са ви сервирали. Затова е по-добре да помиришете виното в чашата след леко разклащане и да опитате вкуса му. Едва тогава ще знаете какво е качеството на напитката, която ви предлагат.