През 2021 г. очакванията към ИТ индустрията са доста големи. Тя се справи сравнително добре с непредвидените трудности, породени от пандемията. Новата година дава възможност за надграждане на наученото и постигнатото през 2021 г., като TechRadar представя 10 тенденции при смартфоните, които ще си струва да видим.

 

Опростени модели

Доста производители направиха огромни продуктови гами с множество модели и варианти на моделите си. Pro, Plus, Max, Ultra, Lite и т.н. версии на едно и също устройство объркват потребителите. Очакванията са тази година компаниите да се опитат да опростят гамите и да ги направят малко по-разбираеми за потребителите.

 

Компактни модели

Дълго време смартфоните с големи дисплеи бяха най-предпочитани. А и голям телефон означава повече място за батерия и по-мощен хардуер. Въпреки това компактните модели имат своето място на пазара, особено с напредъка на технологиите през последните години.

През тази година тези модели може да се опитат отново да привлекат вниманието на потребителите и да проверят дали има достатъчно интерес към тях.

 

 

Извитите дисплеи

Тези модели сякаш отстъпиха сцената напоследък, но все още имат потенциал. През тази година можем да очакваме, че подобни модели ще си направят път към по-достъпните ценови класове. Това ще им увеличи потенциалната аудитория, което може отново да ги превърне в предпочитана функция.

 

 

Гъвкави смартфони

Тези модели спечелиха много внимание през 2019 г., но през 2020 г. почти нямаха изяви. Производителите използваха променената ситуация, за да ги доработят и усъвършенстват без да се налага да бързат. През 2021 г. мжое да се надяваме на нов опит на сгъваемите смартфони да докажат своите предимства.

 

 

Дисплеите със 120Hz опресняване

През 2020 г. тези дисплеи се превърнаха в необходимост и практически почти всяка компания има модел с подобно предложение. Очакванията са, че през 2021 г. тенденцията ще продължи и панели с 90Hz и дори 120Hz ще се предлагат и от все по-евтини смартфони.

 

 

Бързо зареждане

Стандартите за бързо зареждане на батериите на смартфоните ще продължат да се развиват. Това донякъде компенсира малкия капацитет на батериите, които е голямата слабост на всеки модерен и мощен смартфон. С навлизането на USB-C стандарта, както и по-добрите технологии за презареждане, можем да очакваме доста подобрения в тази област.

 

 

Фотографията

Правенето на снимки е една от основните задачи на всеки смартфон. Вече почти всеки модел предлага и изкуствен интелект и множество софтуерни подобрения за камерите си. През новата година тенденцията ще продължи с още разработки, които ще се опитват да компенсират недостатъците при хардуера, които са провокирани от цената и ограниченото пространство в корпусите на смартфоните.

 

 

По-добър софтуер

Мощният хардуер вече е по-евтин и затова е наличен в повече смартфони, включително и от достъпни ценови класове. А това дава повече възможности за развиване и подобряване на софтуера. Android също е все по-оптимизиран и добър, като това ще се отрази и в цялостната работа на смартфоните и приложенията.

 

 

По-малко хардуерни подобрения

Невъзможно е темпото на развитие на процесорите и хардуера като цяло да е винаги толкова бързо. Наближава моментът, в който хардуерът не може да прави толкова големи стъпки всяка година. Резултатът ще е по-малко и скромни на вид подобрения, но те ще са достатъчни.

 

По-дързък дизайн

Време е за смартфони с по-дързък и красив дизайн. Някои компании вече експериментират с различни материали и цветове. Тенденцията ще продължи и през тази година, като ще е един от начините да се отличат от конкуренцията.