Все още самоуправляващите се автомобили не са широко достъпни за потребителите, но автопроизводителите вече ‘украсяват‘ техните нови превозни средства с някои доста иновативни технологии.

 

От Business Insider са съставили списък с някои от най-високотехнологичните функции, които според медията трябва да търсите в следващата си нова кола.

1. Комуникация автомобил-към-автомобил

Комуникацията автомобил-към-автомобил (Vehicle-to-vehicle V2V) и автомобил-към-инфраструктура (vehicle-to-infrastructure V2I) в близко бъдеще ще стане основна характеристика за всички автомобили. Това е вид комуникационна технология, която позволява на автомобила да говори с други превозни средства, както и със заобикалящата го инфраструктура като светофари, например. Това е важно, тъй като автомобилите стават все по-автономни и те ще трябва да могат да комуникират с другите коли на пътя, за да се гарантира безопасността на пътниците и пешеходците.

 

В по-краткосрочен план, обаче, V2V и V2I позволява на автомобилите да споделят важна информация, която е в помощ на шофьорите. Например, 2017 Mercedes E-Class използва V2V комуникация за да предава данни за трафика, климатичните условия, както и друга важна информация за пътя с други превозни средства на Mercedes.

 

2. Bluetooth свързаност

Bluetooth свързаността става все по-популярна в по-новите модели автомобили  и има причина, това да е факт. Bluetooth технологията не само ви позволява безпроблемно да слушате любимата си музика от телефона в колата, но също така дава възможност за много нови страхотни функции.

 

Така например, в GM Chevrolet Bolt, Bluetooth свързаността позволява на автомобила автоматично да открива смартфона на своя собственик. Това му позволява да се свързва с превозното средство по всяко време чрез приложението на автомобила. Собствениците могат да правят неща, като да проверяват нивото на зареждане на автомобила, да стартират двигателя  и климатика. Volvo планират да използват Bluetooth свързаността, за да заменят ключовете за автомобилите си със смартфона на техния собственик.

 

3. Wi-Fi и LTE 4G свързаност

Производителите на автомобили вече предлагат Wi-Fi и LTE 4G свързаност в своите нови модели превозни средства. Wi-Fi и LTE 4G основно превръщат колата ви в гореща точка, като може да свържете няколко устройства към мрежата. Това означава, че пътниците ще могат лесно да стриймват музика, видео и да сърфират в интернет.

 

4. Гласов контрол

Гласовият контрол е голяма необходимост в съвременния свързан свят. Той ни позволява да правим неща, като да изпращаме текстови съобщения и да провеждаме телефонни разговори само чрез гласа си.

 

5. Възможности за безжично зареждане

Автомобилните производители бавно, но сигурно въвеждат безжично зареждане в новите си модели автомобили. Въпреки това, тази функция работи само със съвместими смартфони, които са преди всичко Android устройства.

 

6. Over-the-air актуализации

Откакто автомобилите стават все по-свързани, софтуерните актуализации са все по-критични. Актуализациита на софтуера не само дават възможност за нови функции в колата, като актуална информация на картата, но също така ‘закърпват‘ опасни софтуерни бъгове или грешки. Tesla вече обмисля да предлага своите софтуерни актуализации Over-the-air и други големи производители на автомобили планират да направят същото с предстоящите си модели.

 

7. Електрически задвижващи агрегати

Загрижеността за изменението на климата, заедно с напредъка в технологиите на накараха автопроизводителите да прегърнат идеята за електрическите автомобили.

 

8. Дигитално арматурно табло

Много производители на автомобили вече преминават към цифрови версии на арматурното табло на автомобила. Дигиталните табла показват повече информация, точно пред шофьора, което предлага безопасно шофиране.

 

9. Нощно виждане

Автомобилите с функция за нощно виждане могат да предупреждават водача за неща, които той не може да види сам в тъмното.

 

10. Функция Self-parking

Някои по-нови автомобили имат системи, които им позволяват да паркират сами в определени ситуации. Например Tesla автомобила с Autopilot, 2016 BMW 7 Series и 2017 Mercedes E-Class имат функция, която позволява на водача дистанционно да паркира или премести автомобила си от мястото на паркиране.

 

 

Вижте най-добрите електрически автомобили, които могат да се купят днес