Независимо дали използвате Windows 10 от години или от скоро, винаги има какво още да научите за операционната система, смятат от CNet. Ако искате да използвате компютъра си по-бързо и плавно, разгледайте съветите описани по-долу.

Microsoft обикновено не публикува своите скрити функции, както прави Apple, което може да се окаже проблем ако се опитвате да разберете как да извлечете максимума от машината, която използвате всеки ден.

1. Минимизирайте всички прозорци, с изключение на активния

Ако екранът на десктопа ви е претъпкан с отворени прозорци, можете бързо да ги минимализирате всички, с изключение на този, в който работите в момента. За целта кликнете върху заглавната лента на прозореца, който искате да остане отворен, за да го изберете. След това задръжте мишката и преместете бързо прозореца напред и назад тоест го „разклатете“. След няколко бързи трепвания, всички останали отворени прозорци ще се минимализират, ще остане отворен само този, който сте разклатили.

2. Отворете тайното меню Start

Знаете, че за да отворите менюто Start трябва да натиснете иконата на Windows в долната лява част на екрана или на клавиатурата си. Windows 10 включва по-малко известното второ меню Start, което улеснява достъпа до важни функции като Command Prompt, Control Panel и Task Manager.

Можете да получите достъп до него по два различни начина, като натиснете клавиша Windows + X или като кликнете с десния бутон върху иконата Windows / бутона Start.

3. Създайте събитие без да отваряте приложението Calendar

Последната актуализация на Windows 10 ви позволява бързо да добавяте събития в календара на Microsoft директно от лентата на задачите, без всъщност изобщо да се налага да отваряте календара.

Ето как да го направите:

- В лентата на задачите кликнете върху полето с часа и датата в него в десния ъгъл.

- Кликнете върху датата, когато искате да насрочите събитие.

- Въведете името, времето и местоположението на събитието. Ако имате няколко календара, кликнете върху стрелката надолу до полето за име на събитието, за да изберете това, към което искате да го добавите.

- Кликнете върху „Save“.

4. Направете екранна снимка

Има поне осем различни начина, по които можете да направите екранна снимка в Windows 10. Най-лесният начин е да натиснете клавиша Windows + клавиша Print Screen. Снимката ще бъде запазена в Pictures –> Screenshots папката.

За да направите снимка на част от екрана, натиснете клавиша „Windows + Shift + S“, за да отворите инструмент, наречен Snip & Sketch. Снимката се запазва в клипборда ви.

5. Отваряйте елементи от лентата на задачите с клавишни комбинации

Ако сте прикрепили програми към лентата на задачите си в долната част на екрана, за да създадете пряк път, не е нужно да кликате върху иконите, за да ги отворите. Вместо това използвайте клавишната комбинация Windows клавиша + [клавиш с цифра], като цифровият клавиш съответства на позицията на програмата в лентата на задачите. Например клавишът Windows + 2 ще отвори втория елемент от лентата на задачите.

6. Разберете колко място заемат приложенията ви

Един бърз начин да ускорите работата на компютъра си е да се отървете от приложения, които заемат повече място, отколкото би трябвало, особено ако не ги използвате редовно. За да видите колко място използва приложението, отворете Settings –> System –> Storage. Кликнете върху устройството, което искате да търсите (вероятно локалното хранилище This PC) и кликнете върху „Apps & games“, за да видите списък с приложенията, инсталирани на вашето устройство и колко място заемат.

7. Отървете се от рекламите в менюто Start

Когато стартирате Windows 10 с настройките по подразбиране, понякога може да видите приложения от дясната страна на менюто Start. Microsoft ги нарича „предложения“, но всъщност те са реклами за приложения на Windows Store, които можете да закупите.

За да се отървете от рекламите в менюто Start на Windows 10, отидете на Settings –> Personalization –> Start. Поставете плъзгача до опцията „Show suggestions occasionally in Start“ в позиция „Оff“.

8. Изключете фоновите приложения

За да контролирате кои приложения да работят във фонов режим и да спестите малко батерия, отидете на Settings –> Privacy –> Background apps. За да спрете всички приложения да се изпълняват във фонов режим, превключете „Let apps run in the background“ на „Off“. Или можете да изберете кои приложения да работят във фонов режим, като отидете долу в списъка на същата страница.

9. Използвайте функцията за превъртане на фона

С Windows 10 можете да превъртате нагоре и надолу на всеки прозорец - дори да не е този, в който работите директно. Това е полезен инструмент, когато имате много отворени прозорци, които искате да прегледате. Функцията трябва да е включена по подразбиране, но ако не е, отидете на Settings –> Devices –> Mouse, и поставете плъзгача до Scroll inactive windows when I hover over them в позиция On. След това можете да поставите мишката върху прозорец, който е на заден план, и да използвате колелцето за превъртане, за да превъртите.

10. Покажете разширенията за файлове във File Explorer

Microsoft крие файловите разширения по подразбиране, което затруднява работата на тези, които трябва да търсят конкретни типове файлове, като JPEG и JPG. За да видите разширенията за файлове в File Explorer, направете следното:

- Отидете на лентата за търсене в долната част на екрана и въведете File Explorer Options и кликнете върху нея.

- В прозореца, който се появи, кликнете върху раздела „View“.

- Премахнете отметката от квадратчето до Hide extensions for known file types. Кликнете „Apply“ и „OK“.

 

Вижте 6 лесни настройки в Windows 10, които могат да гарантират сигурността ви