Най-популярните криптовалути са Bitcoin и Ethereum. В сърцевината на тези цифрови валути е технологията блокчейн, която датира от 2008 година. Тя предоставя децентрализиран и прозрачен метод за транзакции, като същевременно поддържа висока степен на сигурност.

 

Вижте кaква е разликата между криптовалутите биткойн и етереум

 

Към днешна дата най-успешното прилагане на блокчейн е в криптовалутите. Тази технология обаче постепепенно ще започне да завзема нови територии, смятат от Tech Radar. Вижте кои 10 сектора, блокчейн ще промени завинаги.

1. Гласуване

На този етап, гласоподавателите трябва да присъстват физически в избирателната секция, за да гласуват, което води до много неудобства, а и няма смисъл в нашето мобилно, свързано общество. Причината е възможността за измама, но технологията блокчейн може да промени това. Тя може да премахне риска от измама и да осигури ясен отчет за подадените гласове. Освен това, целия процес може да се случи на мобилна платформа, което дава възможност на заетите лица да гласуват, без да отиват в избирателна секция.

2. Здравеопазване

Настоящите предизвикателства в този сектор включват запазването на медицинските данни на пациентите от хакери, като същевременно се позволи оторизиран достъп от страна на доставчиците. Технологията блокчейн може да подобри сигурността на данните, като същевременно осигури по-добър достъп както за здравните специалисти, така и за пациентите, както и по-голяма прозрачност за медицинските манипулации и лечения.

3. Фотография

По време на последното изложение на CES в Лас Вегас, Kodak разкри новата си цифрова валута, KODAKCoin, която е базирана на и блокчейн. Kodak се надява, че новата виртуална валута ще помогне за защитата на авторските права на цифровите изображения.

4. Интернет на нещата (IoT)

IBM и Samsung представиха ADEPT (Autonomous Decentralized Peer-to-Peer Telemetryе), приложение което е базирано на блокчейн технологията и може да се използва за създаване на децентрализирана мрежа от огромно количество различни устройства от „Интернет на нещата”, които да могат да си взаимодействат помежду си при автоматично инсталиране на обновления, отстраняване на грешки и управление на захранването. Идеята на ADEPT е да се използва блокчейн в ролята на публична книга, в която да се регистрират огромен брой устройства, които по този начин няма да се нуждаят от централен хъб, осигуряващ комуникацията между тях.  

5. Съхранение в облака

Съхранението на данни на сървърите на отделни компании ги прави уязвими на хакерски атаки, загуба или човешка грешка. Използването на технологията блокчейн позволява съхранението в облака да бъде по-сигурно и стабилно срещу атаки. Компанията Storj използва блокчейн за съхранение на данни в децентрализирана мрежа от компютри в интернет. Потребителите се свързват чрез блокчейн и peer-to-peer технология с разпределена мрежа, в която се съхраняват данните им.

6. Обществени записи

Правителствата трябва да съхраняват голямо разнообразие от информация за отделните граждани, включително и много поверителни материали, като например финансови данни за данъчни декларации или записи на имоти. Голяма част от тази информация все още съществува само на хартиен носител или в бази данни чиито управление е много сложно, тъй като трябва да е достъпно без грешки и да бъде защитено от хакерство и манипулация. Използването на блокчейн предоставя иновативно решение за кодиране на тези данни в цифрова книга, като запазената информация не може да бъде променяна.

7. Банкиране

Финансовите институции продължават да се сблъскват с предизвикателства, свързани с кражбата на самоличност, с икономическата ефективност на транзакциите и със сигурността като цяло. Блокчейн може да осигури по-бързи транзакции с по-ниска цена и с по-висока степен на сигурност. IBM си партнира с Axoni и R3, за да разработи и внедри технологията във финансовата индустрия.

8. Лизинг на автомобили

Лизингът на автомобили може да се окаже продължителен процес, тъй като в сделката участват множество страни, които трябва да проверят информацията. През 2015 г. компаниите Visa и DocuSign създадоха специален софтуер на базата на блокчейн, повишаващ удобството при лизингови плащания за автомобили. Съответните такси се изчисляват автоматично на базата на експлоатацията на колата и условията предвидени в договора за лизинг.  

9. Авторски права за музика

Скоро след като музиката стана цифрова, музикалното пиратство замря, но музикантите загубиха контрола над работата си, а звукозаписните компании губят пари. Развлекателната индустрия се стреми да се възползва от блокчейн технологията за да защити авторските права на музикантите. Британската компания JAAK грабва вниманието с усилията си за създаване на интелигентно съдържание с „глобален поглед върху собствеността и правата върху съдържанието“.

10. Удостоверения на работниците

Когато компаниите наемат лице за дадена работа, те искат да получат най-квалифицирания човек, с най-подходящия опит. За съжаление, обаче, много често автобиографиите на кандидатстващите за работа не отговарят на истината. Този проблем възниква и в университетите, когато човек иска да провери акредитацията на някой факултет, както и в болниците, където хората се сблъскват с подобно предизвикателство, когато става въпрос за лекари и други здравни специалисти.

 

Learning Machine е компания, която се надява да промени това. Чрез прилагане на блокчейн технологията работниците и различните учреждения могат да бъдат проверени, чрез съхранявана в защитена цифрова книга информация, която не може да бъде променяна от лица, които нямат право за това. 

 

Още от Digital: Най-добрият софтуер за копаене на биткойни