Първият 10-ядрен процесор на MediaTek се казва MT6797 Helio X20 и първите смартфони снабдени с него се очаква да се появят на пазара в края на годината. Това обаче далеч не значи, че производителя ще разчита единствено на това CPU 10 ядра за дълго време. Вече стана ясно, че следващият флагман на MediaTek ще носи името Helio X30.

 

 

Известният китайският технологичен аналитик Pan Jiutang споделя, че новия чип се очаква да се появи за първи път в устройства през втората половина на 2016г. и ще бъде с по-добри показатели от Qualcomm Snapdragon 820.

 

Технически характеристики

Какво знаем до този момент за Helio X30. Структурата му е много интересна и нетрадиционна. За разлика от Helio X20 в който си партнираха двойка 4-ядрени и едно 2-ядрено CPU. В новият модел ще се комбинират общо 4 самостоятелни комбинации от изчислителни ядра. Четири с Cortex-A72 архитектура и 2.5 GHz тактова честота и ще две Cortex-A72 на 2GHz. Следващите две двойки са Cortex-A53, съответно с 1.5 GHz и 1 GHz тектова честота. Чипсетът ще работи с до 4GB оперативна LPDDR4 памет с 1600 MHz честота.

 

 

От камерите на смартфоните в които процесора ще се интегрира, също ще ни очаква приятна изненада, защото в характеристиките му влизат до 40MP. Като размери Helio X30 ще продължава да е все така компактен и заради използваната в него технология, да консумира по-малко електроенергия. 

 

Вижте още: За кои смартфони и таблети предстои официален ъпдейт към Android 6.0 Marshmallow