Gboard определено е едно от най-добрите приложения-клавиатури за Android. Gboard предлага всичко, от което може да имате нужда от една клавиатура – скорост, надеждност, въвеждане с плъзгане на пръст, печатане с глас, вградено търсене с Google и така нататък.

Gboard предлага и търсене на емотикони и GIF файлове и съдържа функция за въвеждане на многоезичен текст, с която превключвате между езиците при писане. Някои от функциите обаче не са толкова очевидни колкото би трябвало, така че от Android Pit са съставили списък от съвети и трикове, за да получите най-доброто от Gboard.

 

1. Натиснете шарената буква G в горния ляв ъгъл на Gboard и въведете дума или фраза за търсене. Ще получите множество предложения за автоматично довършване, но може и сами да завършите заявката си, след това натиснете върху нея. И това е! Не е нужно да отваряте нов прозорец в друго приложение за да търсете в интернет.

 

2. За да може да търсите GIF файлове и емотикони, натиснете зелената икона на усмивка в долния ляв ъгъл на клавиатурата. Сега можете директно да потърсите това, което ви трябва и да го споделите. Gboard предлага възможност да търсите GIF файлове и емотикони с конкретна дума.

 

3. С Gboard не е нужно да сменяте езиците, на които искате да пишете ръчно. Всичко, което трябва да направите, е да изберете езиците, които искате да използвате в настройките, а приложението е достатъчно умно и може да предсказва автоматично езика, на който пишете.

 

4. Може да преминете към режим за писане с една ръка. Той е много удобен при телефони с голям дисплей, тъй като фиксира клавиатурата вляво или вдясно на екрана. За да активирате режима натиснете иконата на палец в долния ляв ъгъл. За да се върнете обратно към пълен размер клавиатура, натиснете върху квадрата, съставен от четири навън сочещи стрелки.

 

 

5. Gboard предлага възможност за изтриване на няколко думи наведнъж. Когато искате да изтриете няколко части от текста, леко натиснете бутона за връщане, а след това прокарайте пръст наляво по клавиатурата. Ако сте го направили правилно, трябва да се маркират няколко думи. Колкото повече движите пръста си наляво, толкова по-голяма част от текста ще се маркира. В момента, в който вдигнете пръста си от клавиатурата, маркирания текст ще бъде изтрит.

 

6. Вместо да натиснете клавиша „Shift“, за да напишете главна буква, просто продължително го натиснете и след това го плъзнете върху буквата. 

 

7. Вместо да използвате бутона „?123“ когато искате да използвате пунктуационен знак, натиснете продължително бутона „.“ („точка“) , за да получите бърз достъп до голям набор от символи.

 

8. Gboard предлага възможност да подредите клавиатурата с цифрите като при калкулаторите. Ако този стил на подредба ви е по-удобен, натиснете бутона „?123“, а след това върху клавиша „1234“ до спейс бара.  

 

9. Всеки знае, че ако натисне върху някоя буква на клавиатурата продължително време, ще види избор на езикови варианти. Този трик работи и при цифрите. Ако натиснете продължително време една цифра в Gboard, ще получите богат избор от дроби! 

10. Може да научите Gboard на полезни клавишни комбинации, като ползвате функцията Personal Dictionary Feature. Достъп до нея ще получите като отидете в настройките на приложението – Settings > Dictionary > Personal Dictionary.