Chrome е един от най-популярните браузъри в света и се използва от милиарди потребители не само на компютър, но и на смартфони и таблети. Мобилната версия на Chrome има някои полезни трикове, които правят работата с нея още по-удобна. AndroidPolice ни представя няколко от тях.

 

Превключване на таб с плъзгане

Има много бърз и лесен начин да се превключи от един от отворен таб на следващия. Това става чрез плъзгане на пръст наляво или надясно върху полето за въвеждане на адрес в горната част на екрана.

 

 

Изтегляне на страници

Ако връзката не е добра и дадена страница не може да се зареди, Chrome ще предложи да направи това автоматично, когато има по-добър интернет, ще зареди сайта. Има и опция за отмяна на зареждането.

 

 

Отваряне и затваряне на табове

Ако натиснете и задържите иконката за табовете в дясно от полето за адреси, ще се отвори бързо меню за отваряне на нов таб или затварянето на настоящия.

 

 

Използване на няколко прозореца

Ако използвате Desktop Mode on Android 10 или Samsung DeX, т.е. телефонът е в режим на компютър, може да се използва Chrome с отделни прозорци. Това става като се активира опцията Move to other window, когато се използват повече от един таб.

 

 

Смяна на Home бутона

Ако искате повече място или да използвате бутона за друга функция, може да направите това чрез Settings > Homepage. Може да се изключи напълно този бутон, но може и да се смени функцията му и да отваря конкретна страница например.

 

 

Запазване на страници като PDF

Опцията Print as PDF генерира PDF файл със страницата, което е удобно за лесно четене по-късно. Тя е достъпна от основното меню > Print.

 

 

Увеличаване на страницата

Не всички страници позволяват увеличаване с плъзгане на пръсти. Но в основното меню с настройки в секция Accessibility > Force enable zoom, може да се направи тази промяна.

 

Бързо търсене в страницата

Опцията Find in page позволява бързо търсене по дума или част от дума, а чрез стрелките в дясно, може веднага да се превъртят всички резултати. Същият ефект се получава и чрез плъзгане на пръст по жълтите линии отстрани.

 

 

Блокиране на автоматичното аудио

Една от досадните функции на сайтовете е автоматичното пускане на аудио дори, когато не са отворени табовете. От основното меню може да се избере Settings > Site settings > Sound. От тук може да се добавят сайтовете, на които да не се позволява да пускат аудио автоматично.

 

 

Добавяне на още търсачки

Очаквано, Google е основната търсачка на Chrome. Но може да се добавят и други чрез Settings > Search engine.