Ако сте любител фотограф, навярно нощната фотография е изпитание за вас. Въпреки, че технологията на камерата на смартфоните и DSLR фотоапаратите продължава да се подобрява, когато става въпрос за правене на снимки през нощта, методът „насочваш и снимаш“ не е достатъчен, за да получите страхотна снимка.

 

Ето защо може да имате нужда от съветите на Make Use Of.

 

1. Не използвайте светкавицата

 

 

Ако сте начинаещ фотограф навярно си мислите, че нощните снимки са невъзможни без използването на светкавица. Използването на вградената светкавица при условия на слаба и неравномерна светлина е сигурен начин да преекспонирате снимката си.

 

Тя не е подходяща за снимки направени при ниска осветеност, където композицията е важна или където искате да уловите подробности за обекта.

 

2. Ръчно регулирайте експозицията

Автоматичният режим на вашата камера е най-малко подходящ за нощно фотографиране. По-добре преминете към ръчен режим, за да можете да регулирате блендата, ISO и скоростта на затвора на вашата камера. Тези настройки ви позволяват да регулирате експозицията на вашето изображение –  колко светлина поема камерата ви и за колко време. Точната настройка ще зависи от вашия обект и какви цели си поставяте за снимката.

 

3. Използвайте трипод

 

 

Тъй като нощната фотография изисква дълго време на експониране, трябва да използвате статив. Ако камерата ви не стои идеално неподвижна, дори когато периодът на експозиция е само няколко секунди, изображението ви ще се размаже и изкриви.

 

Стативът също така ви позволява да регулирате ъгъла и височината на вашата камера, което го прави по-добро решение от поставянето на телефона или фотоапарата върху равна повърхност.

 

4. Помислете за използване на дистанционен бутон

Тъй като камерата ви трябва да стои перфектно неподвижна по време на по-дългите експозиции, трябва да обмислите използването на дистанционен бутон за затвора. Докосването на вашия DSLR бутон на затвора или сензорния екран на телефона ви може да причини достатъчно вибрации, които да развалят изображението.

 

5. Снимайте в RAW формат

Този формат на изображението е от съществено значение за нощната фотография, тъй като включва всички данни за изображението, заснети от вашия сензор. Тези подробности имат значение, когато става дума за заснемане на нощни сцени и за редактирането им след това. Ако заснемете тези изображения като JPEG или друг формат, много съществени данни се губят.

 

6. Отделете време и експериментирайте с кадрите

 

 

Малко вероятно е да успеете да направите перфектната нощна снимка от първия път. Ето защо е важно да отделите време и да експериментирате с различни настройки, за да видите кои дават най-добри резултати.


Настройте ISO, скоростта на затвора и блендата, след което направете снимка. Вижте резултата, коригирайте отново настройките и направете друга снимка.

 

7. Използвайте функцията Вracketing и комбинирайте снимки, ако е необходимо

Почти всеки фотоапарат има функция наречена „Exposure Bracketing“. Ако я активирате ще може да заснемете няколко снимки, които са с различна експонация. Примерно първата е това, което фотоапаратът е отчел като правилна експонация, втората е недоекспонирана и третата е преекспонирана.

 

Всяка една от тези снимки ни носи различна информация, като обединим тези снимки в една, получамев изображение с много по-голям днамичен обхват отколкото фотоапаратът може да възпроизведе. Можете да използвате софтуер за редактиране на снимки, за да комбинирате и смесвате различни части от всеки кадър.

 

8. Уверете се, че вашият обект е добре осветен

 

 

Освен ако не искате конкретно да заснемете силует, ще трябва да се уверите, че обектът е достатъчно добре осветен в сравнение с фоновото осветление. При нощните сцени дори минималното количество светлина на заден план може да доведе до затъмняване на обекта ви. Трябва или да се уверите, че обектът е разположен по такъв начин, че да се възползва от заобикалящото го осветление (например заснемане на портрет на човек при улично осветление) или да предоставите свой собствен източник на осветление за обекта.

 

9. Регулирайте баланса на бялото  

В зависимост от източника на светлина, цветовата схема на вашето изображение може да изглежда прекалено хладна или прекалено топла. Трябва да решите какъв баланс искате за вашето изображение и след това да регулирате неговата топлина.

 

10. Проучете всичко, ако ще снимате дълго

 

 

Искате да снимате „звездни пътеки“? Тогава трябва да имате предвид, че подобен вид снимки отнемат часове. През това време вие или вашето оборудване може да бъдете изложени на опасност. Не забравяйте да направите своите проучвания. Разгледайте местоположението през деня и нощта. Освен това трябва да сте сигурни, че е законно да сте там през нощта.

 

Вижте 4 неща, които е добре да проверим, преди да качим снимки в Интернет