В наши дни, разнообразието от модели смартфони е толкова голямо, че трудно можем да обхванем всичко, което ни се предлага! А правилния избор на нов смартфон е важна задача, с която трябва да се справяме почти на всеки две години, а някои дори и по-често.

 

Тези устройства вече не са само за провеждане на разговори или получаване и изпращане на SMS-и, те изпълняват много важни задачи в ежедневието ни и по тази причина ако не сме доволния от избора си, можем да провалим настроените си за години напред.

 

Предлагаме ви списъка на Android Pit с 10 неща, които трябва да имаме предвид преди да си купим смартфон.

Мобилните оператори и достъпни планове

Преди да извадите вашата кредитна карта, за да закупите някой телефон, трябва първо да сте потърсили и разучили кои са най-добрите планове за мобилен телефон, предлагани от различните мобилни оператори. Ако не сте останали доволни от досегашния си оператор, може би е време да го смените!

Операционна система

Ако сте се ориентирали към избора на Android устройство, добре е да имате предвид, че най-новата версия на платформата, която е разположение е 7.1 Nougat, но за съжаление не всички устройства имат честта да се ползват от нея. Не е разумно да си купувате смартфон с остаряла версия на Android, като Lollipop и KitKat, а да търсите модел с Nougat или Marshmallow и с гарантиран ъпдейт до последната версия.

Дизайн и функционалност

При избора на нов смартфон, личния вкус и предпочитания са от решаващо значение, както по отношение на софтуера, така и за външния вид на устройството. Трябва да признаем обаче, че с всеки изминал месец, смартфоните все повече започват да си приличат един с друг, тъй като производителите се влияят от преобладаващите желания  на потребителите.

 

Какво трябва да знаем за най-популярните Android потребителски интерфейси

 

Преди да си купите нов смартфон, проверите начина и качеството на изработката, за да се уверите, че няма да ви се наложи да го използвате по начин, който не е удобен за вас. Така например, металните корпуси са стилни и модерни, но в някои случаи ви лишават от слот за microSD карта и сменяема батерия.

Размер и вид на дисплея

За тези, които обичат да четат новини или да се потапят в HD графиките на най-новите игри за Android, ще трябва да помислят за смартфон, който има дисплей най-малко 5,2 инча. Тези, които използват смартфона си предимно за WhatsApp или да четат Facebook постове,  може да бъдат удовлетворени и от телефон с по-малък екран.


Що се отнася до технологията на дисплея, има два основни вида при Android устройствата: LCD и AMOLED. Основната разлика между двете технологии е в проекцията на светлина. На теория, LCD екраните показват по-ярки и по-добри изображения при пряка слънчева светлина, докато AMOLED дисплеите предлагат  отличен  контраст и по-наситени цветове. На практика, обаче с течение на времето тези технологии се усъвършенстваха много и разликата между тях става все по-малко забележима.

Процесор

От процесора зависи цялостното представяне на смартфона. Понякога, способността на процесора е това, което ограничава софтуерните актуализации. Qualcomm и Mediatek са добър избор. Huawei и техния Kirin процесор също е в състояние да предложи добри резултати за потребителите.  Количеството налична RAM също е от решаващо значение.

 

Най-бързите процесори за смартфони

Вътрешна памет и пространство

Обърнете внимание на това колко пространство е заето от предварително инсталираните от производителя приложения.  Преди обаче да се спрете на модел с 64 или 128 GB вътрешна памет, помислете за това колко всъщност ще използвате. Ако ще използвате вашия смартфон като външен хард диск за вашия компютър, за съхранение на филми, музика, файлове и  приложения, то тогава изберете 64 GB. Но помнете, че може да се възползвате от услугите в облака, за да спестите малко пространство на устройството си. Освен това добавянето на GB ще ви струва пари, допълнителната вътрешна памет се заплаща, разбира се.

Батерия

Животът на батерията е един от най-важните характеристики, които трябва да се вземат предвид при избора на нов смартфон. Не се заблуждавайте: по-голямото число пред mAh не означава повече живот на батерията, или до по-дълъг живот на батерията в цикли зареждане/разреждане. Факторите, които влизат върху батерията са различни и си струва да се знаят.

 

Смартфоните с най-издържливи батерии на българския пазар

 

Например, трябва да имате предвид, че екраните с по-висока резолюция консумират повече енергия, докато най-новите процесори оптимизират живота на батерията. Вместо обаче да гледате характеристиките, най-добре е да проверите в интернет за мнения и резултати от бенчмарк тестове за да знаете как всички тези фактори се представят, когато се комбинират в едно единствено устройство.

 

Защо смартфонът Revo Power е добър избор за тези, които търсят мощна батерия и висока производителност

Камера

Производителите на смартфони започват да обръщат все повече внимание на качеството на камерата и функциите ѝ и това е голямо предимство за потребителите. Голям брой мегапиксели, хибриден автофокус, оптична стабилизация, ръчни режими, специални ефекти и специални селфи характеристики: смартфоните все повече и повече заприличват на цифров фотоапарат.

 

Как снима смартфона Revo Power - Таст на Камера

 

Не се лъжете обаче да се влияете твърде много на цифрите за техническите спецификации. Най-добра представа за това какви снимки прави един модел телефон може да получите от мненията на потребителите и ревютата в интернет.

Софтуер и интегрирани функции

Никой няма нужда от телефон, който може да прави абсолютно всичко и то напълно съвършено. Все пак не си купувате Швейцарско ножче или батмобил. Моделите от среден клас ще ви предложат всички най-нови хардуерни нововъведения, и би трябвало да са повече от достатъчни за повечето потребители. И все пак, може да направите избора си въз основа на вашите потребности и начин на живот.

 

Така например, ако ще споделяте устройството с децата си, уверете си че има възможност за родителски контрол. Обичате да четете книги директно на Android телефона си? Тогава изберете такъв модел, който ви позволява да регулирате оттенъка на дисплея и има някакви вградени функции, които ще са в от полза. С една дума, проведете щателно разследване преди да похарчите парите си.

Цена

Този фактор е последен в списъка, но той е най-важния за повечето потребители. И все пак, изборът е ваш - дали да похарчите цялата си заплата за последния флагман на някоя компания, или ще се ограничите до определена сума. Изборът е ваш, но имайте предвид, че за всеки ценови диапазон има устройства които са по-добри от други.

 

Revo Pearl е най-евтиният 5-инчов 4G смартфон на пазара

 

Вижте какво да очакваме от производителите на смартфони през 2017г.