Днес всеки притежава смартфон и добре осъзнава колко е важна батерията на неговото устройство. Защото и най-мощното устройство не струва нищо, ако батерията му е изтощена докрай. Проблемът с батериите става още по-наболял, когато става въпрос за Интернет на нещата (IoT), където много IoT устройства съществуват в труднодостъпни места с малък достъп до външни източници на енергия.

 

Независимо дали става въпрос за имплантирани в сърцето на пациентите устройства или за инсталация за мониторинг на климата поставена в отдалечени и трудностъпни места, много IoT устройства трябва да разчитат на вътрешните си батерии възможно най-дълго време.

 

Според Network World, това означава, че IoT устройствата се нуждаят от две неща:
1. Батерии с голям капацитет, които притежават достатъчно мощност и имат дълъг срок на годност, които не губят тази мощност с течение на времето.

2. Подобрения на енергийната ефективност, така че тези устройства да консумират по-малко енергия.

 

Батериите за IoT устройствата получават голямо внимание

До голяма степен използването на IoT устройства в труднодостъпни места ще зависи от това доколко тези две изисквания ще бъдат изпълнени през следващите години. За щастие, този въпрос най-накрая привлича вниманието, което заслужава от изследователи от цял ​​свят, които работят усилено за справяне с проблема. Хубавото е, че софтуерни и хардуерни инженри, дизайнерите, CTO и продуктовите мениджъри започватват да обединяват усилията си, защото решението зависи от всички тях. Индивидуалните IoT устройства често имат много функции, всяка от които е с различно потребление на мощност, важна е и околната среда, самата батерия, приложенията.

 

Как би изглеждала идеалната IoT батерия?

Има 10 неща, на които трябва да се намери решение, когато се създават батериите за IoT устройства.

1. Възможно най-много мощност, във възмножно най-малко пространство.

2. Ефективно доставяне на тази енергия бързо и / или постепенно, както е необходимо за конкретното приложение, без да се намалява капацитета на батерията.

3. Лесно зареждане по различни начини, включително и безжично, като например през Wi-Fi мрежи.

4. Улеснено дистанционно наблюдение за оставащия живот на батерията, както и цялостното състояние на батерията.

5. Задържане на заряда за удължени периоди от време, дори при неблагоприятни условия на околната среда.

6. Батериите трябва да могат да се зареждат многократно.

7. Да не отделят топлина, която може да причини проблеми.

8. Да се избегне необходимостта от преждевременна подмяна и да бъдат екологично чисти.

9. Да бъдат достатъчно евтини, за да се използват в много видове IoT устройства.

10. Да бъдат с гъвкав дизайн, който улеснява използването им в голямо разнообразие от IoT устройства.

 

Очевидно е, че създаването на батерии, които отговарят на целия списък с желания, няма да е лесно. А и не всяко устройство или приложение на IoT ще трябва да използва всичките 10 фактора.

 

Производителите на IoT устройства също имат работа за вършене

Обратната страна на този процес е, че създателите на IoT устройства трябва да направят всичко възможно, за да гарантират, че техните продукти използват възможно най-малко енергия от батерията и дори ще могат да се възползват от алтернативни източници на енергия, когато са налични.

 

Това означава да се мисли за оптимизиране на консумацията на енергия от самото начало на процеса на проектиране, а не в края, когато всичко останало вече е разработено. От решаващо значение е да се мисли за цялата система, а не само на основните елементи на обработката.

 

Този вид мислене ще бъде от решаващо значение за захранването на интернет на нещата, независимо от това какъв вид батерии ще се използват в бъдеще.

 

Вижте 7 прогнози за развитието на Интернет на нещата през 2017г.